X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
25/05/2017 |  09:22 | Izvor: RTRS

Flamingo štedi energiju stajajući na jednoj nozi

Flamingo, ptica koja dobro podnosi ekstremne uslove životne sredine, troši manje energije dok stoji na jednoj nozi, nego kada koristi obje noge, potvrdili su naučnici.
Flamingosi          (Foto:www.visil.ulcinj.com) -
Flamingosi (Foto:www.visil.ulcinj.com)

Stajanje na jednoj nozi je karakteristična poza za ove ptice, ali kako i zašto se one uspijevaju održati na jednom ekstremitetu, zagonetka je koja već dugo vremena interesuje naučnike. Tim istraživača iz SAD je pokazao da flamingosima nije potreban aktivan mišićni napor kada stoje na jednoj nozi, što znači da troše manje energije.

Ptice koriste pasivni mehanizam kada su u unipedalnoj poziciji, što im omogućava da ponosno stoje dok drijemaju.

Prethodno su istraživači pretpostavljali da ova pozicija doprinosi smanjenju umora mišića, dok su neki drugi naučnici iznosili ideju da ovakvo ponašanje pomaže u regulisanju tjelesne temperature. Međutim, američki profesori su razotkrili su tajne koje se kriju iza ovog impresivnog trika. Eksperimenti sa živim pticama pokazali su da kada flamingosi stoje na jednoj nozi i odmaraju, jedva da se pomjeraju, čime se potvrđuje stabilnost ove pasivne pozicije.

Osnovni anatomski aparat koji omogućava ovu pasivnu pozu još nije do kraja objašnjen i to je sljedeći korak u istraživanju.

Pojedini naučnici smatraju da flamingosi koriste ovu neobičnu pozu kako bi sačuvali toplotu, jer se broj ptica koje odmaraju na jednoj nozi smanjuje kako temperatura raste.

Izvor: Agencije