latinica  ћирилица
25/05/2017 |  13:06 ⇒ 13:45 | Autor: RTRS

"Istočna alternativa" - 8. jula postavljanje spomen-biste Vitaliju Čurkinu

Aktivisti udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske u Srebrenici pozivaju građane da 8. jula prisustvuju postavljanju spomen-biste nedavno preminulom ruskom ambasadoru u Ujedinjenim nacijama Vitaliju Ivanoviču Čurkinu.
Istočna alternativa - lijepljenje plakata u Srebrenici - Foto: RTRS
Istočna alternativa - lijepljenje plakata u SrebreniciFoto: RTRS

Predsjednik Udruženja Vojin Pavlović rekao je novinarima da su prije skoro dva mjeseca pokrenuli inicijativu i najavili postavljanje spomen-biste Čurkinu u Srebrenici i da to obećanje realizuju.

"Spomen-bistu podižemo u znak zahvalnosti hrabrom i odlučnom ruskom diplomati koji je uložio veto na britansku rezoluciju o Srebrenici u UN, čime je spriječio nanošenje ljage i nepravde srpskom narodu koji bi bio proglašen genocidnim", rekao je Pavlović.

On je istakao da nije riječ o inatu i prkosu bilo kome, već o potrebi da se izrazi zahvalnost Čurkinu.

"Za postavljanje spomen-biste odabrali smo Srebrenicu jer se sramna britanska rezolucija odnosila baš na ovo mjesto", pojasnio je Pavlović, ističući da je Čurkin dao ogroman doprinos očuvanju Srpske.

Prema njegovim riječima, danas se širom Republike Srpske lijepe plakati sa pozivom građanima da prisustvuju postavljanju spomen-biste Vitaliju Čurkinu 8. jula u 11.00 časova u Srebrenici.

Pavlović je rekao da je pozive da prisustvuju događaju juče lično dostavio predsjednicima Republike Srpske, Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, a da će pozivi biti upućeni i Ambasadi Rusije, kao i zvaničnicima u BiH i Srbiji.

"Јedino nećemo pozvati predsjednika NDP-a Dragana Čavića zbog njegovog kukavičkog potpisivanja Izvještaja za Srebrenicu u vrijeme dok je obavljao funkciju predsjednika Republike Srpske. To je za nas izdajnik", rekao je Pavlović.

Pavlović je naveo da od opštinske administracije još nisu dobili odobrenje za postavljanje spomen-biste, iako su zahtjev podnijeli prije dva mjeseca.

"Ćutanje administracije tumačimo kao odobravanje i zbog toga smo blagovremeno pristupili pripremama i pozivanju gostiju da prisustvuju tom svečanom činu", ocijenio je Pavlović.

On smatra da će postavljanje spomen-biste Vitaliju Čurkinu u Srebrenici doprinijeti daljem poboljšanju odnosa između srpskog i ruskog naroda koji su tradicionalni prijatelji i saveznici.

Izvor: Srna