latinica  ћирилица
25/05/2017 |  17:05 | Autor: RTRS

Suđenje za "Veliki park"

Bivši pripadnik rezervnog sastava policije u kasarni u Lukavici, Srđan Tešanović, rekao je u današnjem nastavku suđenja u predmetu "Veliki park" da u aprilu 1992. godine, kada je trebalo da vrati transporter koji se pokvario u blizini sarajevskog aerodroma, u njemu nije zatekao rezerviste ЈNA, ali da je kasnije saznao da su zarobljeni i poslije ubijeni.
Optuženi u predmetu "Veliki park" Dragan Vikić i njegov branilac Fahrija Karkin - Foto: SRNA
Optuženi u predmetu "Veliki park" Dragan Vikić i njegov branilac Fahrija KarkinFoto: SRNA

Svjedok Tužilaštva BiH, policajac Almir Vejo, istakao je da je saznavši za transporter koji je sletio sa puta u naselju Dobrinja, na mjestu događaja vidio vozilo kojem je spala gusjenica. Rekao je da su vojnike odveli u prostorije mjesne zajednice, gdje se nalazila ispostava Policijske stanice sarajevske opštine Novi grad. Dodao je da nikada nije čuo šta je dalje bilo sa zarobljenim vojnicima.

U predmetu "Veliki park" sudi se bivšem komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane republike BiH Draganu Vikiću i još trojici lica optuženih za ratne zločine protiv osam zarobljenih pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti 1992. godine u Sarajevu. Za ratne zločine nad pripadnicima ЈNA, osim Vikića, optuženi su bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane republike BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Izvor: SRNA