latinica  ћирилица
26/05/2017 |  07:43 ⇒ 27/05/2017 | 11:26 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske i Srbije: Most "Bratoljub" spaja i vodi u budućnost (FOTO/VIDEO)

Pred više hiljada građana Podrinja s obje strane Drine koji su se okupili na mostu "Bratoljub" u Ljuboviji, danas su se susreli predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.
Obilazak radova na mostu "Bratoljub" - Foto: RTRS
Obilazak radova na mostu "Bratoljub"Foto: RTRS

Delegacije su zajedno obišle gradilište mosta "Bratoljub" koji spaja Ljuboviju i Bratunac. Radovi se privode kraju, a preostalo je uređenje pješačke i biciklističke staze i presvlačenje kolovozne trake.

Dnevno, između Ljubovije i Bratunca, pređe više od 5.000 ljudi.

Obilasku, povodom spajanja obala rijeke Drine, prisustvovali su i ministri Vlade Srbije, Republike Srpske i Savjeta ministara BiH. Vrijednost investicije je 13 miliona evra.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik je rekao da je važno ono što se ostavlja iza sebe. "Ova generacija političara ostavlja most kao dokaz da nismo dane provodili u neznađu, već smo gradili most. Spajamo, a ne ispravljamo krivu Drinu. Ovo je dokaz spajanja ljudi, mogućnosti da se brže sretne i dođe i predstavlja zahtjev savremenog života", rekao je Dodik.

Ističe da most "Bratoljub" svjedoči o specijalnim vezama i da je rezultat dogovora sa aktuelnom vladom i predsjednikom Srbije.

"Znam da je ovo bio decenijski zahtjev ljudi, ali da nije bilo Vlade Srbije i pogleda na ovu stranu, ovog mosta ne bi bilo, zato je moja zahvalnost Vučiću, Nikoliću i ministrima u Vladi Srbije ogromna. Da nije bilo sinergije i odlučnosti Vučića danas ovde ne bismo stajali i ne bismo mogli da se pohvalimo ovakvim rezultatima", rekao je Dodik.

Naveo je da Banjaluka i Beograd imaju najbolje odnose od nastanka Srpske. Dodik se zahvalio predsjedniku Tomislavu Nikoliću na veoma uspješnoj saradnji.

"Nikolić je nama u Srpskoj kad god je bilo teško uputio riječi koje su nas ohrabrivale i uvijek je bio tu. Moja zahvalnost u ime građana Nikoliću na onome što je učinio ovih godina. Želim i lično da vam se zahvalim", rekao je Dodik.

Ističe da je obaveza svih generacija da se ne stane sa projektima. "Ne smijemo stati, moramo ići dalje – graditi puteve, mostove, život", zaključio je Dodik.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da je Drina rijeka koja traži da se stalno grade ćuprije, kako bi spajale narod.

"Most na Drini nije tek strateški proizvod koji skraćuje put transporta za više od 50 kilometara i najkraća je veza sa Koridorom 11 i Lukom 'bar', isto je tako važno što ima dve trake sa obe strane namenjene biciklistima i pešacima, da može pješke da se stiže i da jednog dana ne bude važno odakle si pošao i kuda ideš pošto će jednog dana sve da bude jedno", rekao je Nikolić.

- Dići most znači da nismo digli ruke od sebe i najbližih, rekao je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić, nakon obilaska radova na mostu "Bratoljub" u Ljuboviji, i poručio da je važno da spajamo obale, gradove, države, srpski narod, ali i Srbe i Bošnjake.

Na mostu koji spaja obale Drine, Vučić je okupljenim građanima rekao da su radovi završeni na vreme, kaže da su mu rekli i prije roka, te poručio da mostovi, a ovaj je 12. na Drini, obezbjeđuju pristojan život, povezuju, spajaju.

Susret zvaničnika Srpske i Srbije

Više hiljada građana Podrinja sa obje strane Drine okupilo se danas kako bi prisustvovalo spajanju obala rijeke na mostu "Bratoljub" u Ljuboviji.

Više hiljada ljudi kod mosta "Bratoljub"

Most sa osam stubova 

Most "Bratoljub" je dug 227 metara, a širok 14 metara, sa osam stubova od čega su četiri u Drini i po dva na obalama rijeke.

Preostali su završni radovi na uređenju pješačke i biciklističke staze i presvlačenje kolovozne trake. Radovi su počeli 20. oktobra 2015. godine.

Projekat obuhvata izgradnju mosta, pristupnih saobraćajnica i zajedničkog prelaza, a vrednost je 13 miliona evra. Srbija je projekat finansirala sa 5,5 Federcija sa 7,4 i RS sa 335.000 evra.

Srbija gradi ceo most i pristupnu saobraćajnicu u Ljuboviji, a Republika Srpska pristupnu saobraćajnicu i zajednički granični prelaz.

Kako je najavljeno, završetak radova na cijelom projektu izgradnje mosta i pristupnih saobraćajnica se očekuje u septembru 2017. godine.

U Ljuboviji kažu da će se ostvariti višedecenijski san mještana cijelog Podrinja da ih rijeka više ne razdvaja već spaja. Do sada su koristili željeznički most koji je samo za drumski saobraćaj, a prvi carinski terminali bili su u Malom Zvorniku, koji je udaljen 40 kilometara na jednoj strani, i drugi prelaz koji je 40 kilometara na drugoj strani, u Bajinoj Bašti i Skelanu.

Prije posjete mostu "Bratoljub" u Ljuboviji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović posjetili su Tehnički remont Bratunac.

Obilazak mosta Bratoljub (Foto: RTS)

Susret lidera Srbije i RS na mostu "Bratoljub"
Foto: RTRS

Obilazak mosta Bratoljub
Foto: RTRS

Susret lidera Srbije i RS na mostu "Bratoljub"
Foto: RTRS

Susret lidera Srbije i RS na mostu "Bratoljub"
Foto: RTRS

Susret lidera Srbije i RS na mostu "Bratoljub"
Foto: RTRS

Susret lidera Srbije i RS na mostu "Bratoljub"
Foto: RTRS

Susret lidera Srbije i RS na mostu "Bratoljub"
Foto: RTRS