X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
26/05/2017 |  10:00 | Izvor: RTRS

Hoking najinteligentnija osoba na planeti

Prema stranici "Super akademik" , britanski astrofizičar Stiven Hoking najinteligentnija je osoba na planeti.
 - Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Diplomirao je 1962, a doktorirao 1965. u 23 godini.

Najpoznatiji je po svojim istraživanjima crnih rupa, ali i po naučnopopularnim knjigama i nastupima u brojnim TV serijama kao što su "Simpsonovi", "Futurama" i "Teorija velikog praska".

Slijedi Edvard Viten, američki fizičar poznat po doprinosima "Teoriji struna", "M-teoriji", kvantnoj gravitaciji i supersimetriji.

Mada je prvenstveno fizičar, snažno je uticao i na razvoj matematike.

Na trećem mjestu je Endrju Viles engleski matematičar, najpoznatiji po tome što je 1995. godine službeno dokazao posljednju "Fermatovu teoremu".

Prije nego što je Viles riješio taj problem star 358 godina, "Ginisova knjiga rekorda" smatrala je ovu teoremu najtežim matematičkim problemom.

Četvrti najinteligentniji čovjek na planeti je Rus Grigori Perelman, ekscentrični ruski matematičar, koji je riješio jedan od najsloženijih matematičkih problema takozvanu "Poinkarovu konjekturu".

Dobio je "Fildsovu medalju" za svoje zasluge u matematici, međutim, nikada nije primio nagradu jer, kako je izjavio, "nije zainteresovan za novac ili slavu".

Na petom mjestu najinteligentnijih je Rut Lovrens, britanska matematičarka, "čudo od djeteta".

Sa 13 godina diplomirala je matematiku na Oksfordu. Trenutno predaje na "Ajnštajnovom matematičkom institutu" u Јerusalimu i razvija matematiku koja je toliko složena da će proći godine prije nego što se pronađe primjena naučnih zaključaka Lovrensove.

Izvor: Srna