latinica  ћирилица
28/05/2017 |  11:02 | Autor: RTRS

Stefanović: Država će žestoko odgovoriti na nasilje

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je da će svako ko bude pokušao da nasiljem bilo gdje u Srbiji nešto postigne, dobiti žestok odgovor države.
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

- Nećemo dozvoliti da neko nešto postiže nasiljem i svako ko bude tako nešto pokušao bilo gdje u Srbiji imaće žestok odgovor države. Sačuvaćemo mir po svaku cijenu - rekao je Stefanović za Sputnjik.

On je istakao da Srbija drži pod kontrolom sve bezbjednosne aspekte situacije na jugu centralnog dijela zemlje.

Govoreći o jačanju radikalnog islamizma na Kosovu i Metohiji, Stefanović je naveo da postoji zabrinutost zbog dešavanja na Kosmetu i da mu se čini da ne postoji spremnost prištinskih vlasti da se sa tim ozbiljno obračunaju. Naglasio je da će se, ako Ramuš Haradinaj bude pobijedio na izborima na Kosmetu i postao premijer, stvoriti teška i složena situacija.

- Prije svega, zato što na red dolazi ono što su kosovski Albanci obećali, a to je stvaranje Zajednice srpskih opština. Naravno da će takav razvoj situacija uticati da i Srbi osjećaju više nestabilnosti - smatra Stefanović.

On je upitao kako vjerovati da je neko dobronamjeran ko je učestovao u najtežim ratnim zločinima i ko se sumnjiči da je lično učestvovao u ubijanju ljudi.

Na pitanje da li će izbor Haradinaja za premijera samoproglašenog Kosova značiti i kraj dijaloga Beograda i Prištine,  odgovorio jeda je Srbija učinila mnogo ustupaka i učinila mnogo da zaštiti Srbe.

- Treba da razmišljamo o ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji. Mnogo je lakše nekom ko je neodgovoran da kaže "Nećemo više ništa". Izvinite, ne živite vi tamo. Јedino što ne znamo kako će izgledati taj dijalog ako Haradinaj pobijedi na izborima i bude premijer. U ovom trenutku je teško dati odgovor na to pitanje - rekao je Stefanović.

On je napomenuo da je nedavno potpisan sporazum o saradnji između MUP-a i Federalne službe zaštite Rusije koji podrazumijeva razmjenu znanja, obuka, stručnjaka, što je posebno važno, jer su savremeni izazovi terorizma, organizovanog kriminala nešto na čemu se mora svakodnevno raditi.

Naveo je da će poslije potpisivanja sporazuma uslijediti obuka grupe od 10 specijalista koji će imati priliku da iskoriste najbolja znanja koja pruža ruska služba, te napomenuo da je Federalna služba bezbjednosti već pružila jednu obuku ljudima iz MUP-a.

On je istakao da Srbija želi da sarađuje sa svima i da, ako je to u njenom interesu, niko ne može da kaže da ne sarađuje sa Rusijom sa kojom ima veoma blisku saradnju ne samo kada je riječ o bezbjednosti, već i u svim drugim oblastima.

Izvor: SRNA