latinica  ћирилица
28/05/2017 |  18:31 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

"Rakijskim cestama" iz Potkozarja zlatna medalja na Novosadskom sajmu (VIDEO)

„Rakijske ceste“ spajaju proizvođače domaće rakije sa obje strane Kozare. Udruženi pod ovim imenom, potkozarski proizvođači nastupili su na međunarodnom Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, i osvojili kolektivnu zlatnu medalju. Nije li ovo dokaz da je rakija potkozarski brend na kojem može da se zasniva turistička ponuda čitave regije?
Rakijske ceste - Foto: RTRS
Rakijske cesteFoto: RTRS

Potkozarski likeri, nekoliko vrsta viljamovke i neizostavna šljivovica, dobitnici su najviših priznanja za kvalitet na novosadskom Sajmu poljoprivrede. Dok sumiraju rezultate, ovdašnji proizvođači tvrde – tradicija u kombinaciji sa modernim načinom proizvodnje, recept je koji je od potkozarske rakije napravio brend!

"Kod nas nema kuće u kojoj nećete naći dobru rakiju. I zato se pitamo: ko može da odoli tom očaravajućem mirisu, tom fascinantnom ukusu, istančanoj i prefinjenoj aromi stare odležale čarolije zvane šljivovica?, kaže Brane Radanović, proizvođač rakije, dobitnik nagrade na Novosadskom sajmu.

Nagrade osvojene na Novosadskom sajmu najbolji su dokaz da potkozarska rakija predstavlja ogroman potencijal. Svjesni su toga i u lokalnim turističkim organizacijama. U Prijedoru kažu da turisti tokom posjete ovom gradu insistiraju na degustaciji potkozarskih rakija. Tvrde – ovo je adut iz rukava za proširenje turističke ponude.

"Sve vidove turizma obavezno prati i bogata gastro ponuda, tako da je domaća rakija definitvno nešto što ima perspektivu, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu", istakla je Slađana Јović iz Turističke organizacije Prijedora.

U nadležnom ministarstvu poručuju da rakija može biti brend, ali samo ako se ispune zahtjevi u pogledu konstantnog, standardnog i neupitnog kvaliteta bezbjednosti.

Tokom prošle godine iz Srpske je izvezeno više od 820 tona raznih vrsta voćnih rakija. Neke su stigle čak i na tržište Amerike, Kanade i Australije.

Možda će, upravo, zlatom ovjenčane „Rakijske ceste“, učiniti da Srpska ostvari dodatni profit od, vijekovima njegovane, tradicije- proizvodnje domaće rakije u kotlu.