latinica  ћирилица
29/05/2017 |  15:33 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

Sve više pacijenata sa ubodom krpelja (VIDEO)

U domovima zdravlja širom Republike Srpske sve je više pacijenata koji se javljaju sa ubodom krpelja, a takva situacija je i u Bijeljini.
Krpelj (Foto: Thinkstock) -
Krpelj (Foto: Thinkstock)

Ljekarsku pomoć traže i odrasli i djeca. Doktori upozoravaju da se često ubod krpelja ne smatra ozbiljnim problemom, iako može da prenese opasna oboljenja, od kojih je načešća Lajmska groznica, ali i dodaju da nisu svi krpelji prenosnici bolesti.

Krpelji su najaktivniji od aprila pa do kasne jeseni, a među najugroženijim su djeca i osobe koje najviše vremena provode u prirodi. Malo je onih koji se u životu nisu suočili sa ujedom krpelja.

Krpelji se nalaze svuda oko nas, kažu ljekari. Oni mogu da budu nosioci oboljenja i obavezno se treba javiti doktoru. Bolest prenose samo zaraženi krpelji, a crvenilo na mjestu ujeda, bolovi u mišićima i zglobovima, povišena temperatura, povraćanje, neki su od simptoma.

- U tom stadijumu bolest je lokalizovana i nema opasnosti po druge organe. To se liječi antibioticima negdje do 21 dan. U drugu fazu može može da uđe vrlo brzo, a može da prođe neki veći vremenski period u tu drugu fazu. U toj drugoj fazi može da napadne centralni nervni sistem srce i zglobove,  ističe dr Slobodan Stanišić, Služba hitne pomoći Doma zdravlja Bijeljina.

Nakon boravka u prirodi tijelo treba da se detaljno pregleda, a isti je slučaj i sa kućnim ljubimcima, koji su izloženiji napadima krpelja. Koliko su opasni po životinje pokazuje podatak da je u ovoj godini bilo čak i smrtnih ishoda, kažu veterinari.

U ovoj veterinarskoj ambulanti kažu da je svake godine sve više kućnih ljubimaca kojima odstranjuju krpelje, i da je sve više onih koji su prenosnici Lajmske bolesti.