latinica  ћирилица
29/05/2017 |  17:07 ⇒ 30/05/2017 | 11:25 | Autor: RTRS

Vlada Srpske opredijeljena za povećanje penzija od tri odsto (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović nastavila je danas razgovore sa predstavnicima Udruženja penzionera Republike Srpske i Odbora za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja Narodne skupštine Republike Srpske, Radom Rakuljem i Ilijom Stevančevićem.
Predsjednica Vlade sa penzionerima - Foto: RTRS
Predsjednica Vlade sa penzionerimaFoto: RTRS

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje Vlada Srpske preduzima s ciljem daljeg jačanja materijalnog položaja i statusa penzionera.

Premijerka Srpske je istakla opredjeljenje Vlade da se povećanje penzija od tri odsto primjenjuje od oktobarske penzije, te naglasila da će se raditi na stvaranju pretpostavki da se tokom iduće godine obezbijedi i povećanje od dodatnih dva odsto, čime bi se, u dva koraka, ostvarilo povećanje pezija od pet odsto.

Cvijanovićeva je podsjetila da je prelaskom na trezorski sistem isplate penzija od januara 2016. godine obezbijeđena stabilnost i redovnost isplata penzija.

Osim toga, kako je rekla, u prethodne tri godine obezbijeđeno je ukupno povećanje penzija od 11,3 odsto.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik Vlade Anton Kasipović i direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Mladen Milić.

Stevančević: Povećanje penzija od oktobra

Penzije u Republici Srpskoj od oktobra će biti veće za tri odsto, a, ukoliko se steknu uslovi, i za dodatnih dva odsto u narednoj godini, izjavio je za Srnu predsjednik Odbora za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja Narodne skupštine Ilija Stevančević.

Stevančević je, nakon sastanka sa predsjednicom Vlade Srpske, direktorom Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Mladenom Milićem i predsjednikom Udruženja penzionera Srpske Radom Rakuljem, istakao da je predviđeni rast u skladu sa ranijim zaključkom NSRS o povećanju penzija od tri do pet odsto.

Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić rekao je za Srnu da će penzije biti povećane tri odsto u ovoj godini, a u zavisnosti od finansijske situacije biće povećane za dva odsto u narednoj godini.

- Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović na sastanku u Banjaluci istakla je da opredjeljenje Vlade ostaje i za dalje povećanje penzija u zavisnosti od razvoja ekonomsko-finansijske situacije, odnosno da će Vlada učiniti napore da dođe do maksimalnog ispunjenja zaključka parlamenta Srpske o ukupnom povećanju penzija od pet odsto - istakao je Milić.

On je rekao da će to biti tema razgovora za narednu godinu.