latinica  ћирилица
30/05/2017 |  12:52 ⇒ 12:53 | Autor: RTRS

"Prevario si me", Tramp vikao na Abasa?

Američki predsjednik Donald Tramp navodno je vikao na palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa prilikom prošlonedjeljne posjete Zapadnoj obali.

Kako je prenijela izraelska televizija, Tramp je vikao na Abasa da ga je prevario, prenosi britanski Indipendent.

"Prevario si me. Govorio si da si posvećen miru, ali Izraelci su mi pokazali da si umiješan u podsticanje protiv Izraela", navodno je Tramp vikao.

Nakon toga je nastupio šok i tišina, naveo je Kanal dva pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

TV Kanal dva je te navodne citate objavio na hebrejskom jeziku a novinar Udi Segal ih je tvitovao na engleskom, prenosi britanski Indipendent.

Palestinska uprava je sve negirala, navodeći da je sastanak 23. maja u Vitlejemu protekao dobro.

Na konferenciji za novinare nakon tog sastanka Abas je rekao da je Palestincima sastanak s Trampom početkom mjeseca u Bijeloj kući "ulio nadu i optimizam o mogućnosti da se ostvari san o dugotrajnom miru", naglasivši želju palestinskog rukovodstva za rješenje decenijskog sukoba s Izraelom po modelu dvije države.

Tramp i Abas sastali su se prvi put 3. maja, kada je američki predsjednik izrazio svoju želju da "učini sve što je neophodno" za postizanje trajnog mira.

Dan prije navodne vike na Abasa, Tramp se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i predsjednikom Izraela Ruvenom Rivlinom u Јerusalimu.

Abasovi bliski saradnici rekli su da su izvještaji o vikanju i napetosti na njegovom sastanku sa Trampom pokušaj proizraelskih savjetnika u administraciji SAD da spriječe približavanje vlade te zemlje palestinskom rukovodstvu, navodi izraelski list Harec.

"Nije tajna da Tramp ima grupu savjetnika oko njega čiji je glavni cilj da služe Izraelu. DŽared Kušner, DŽejson Grinblat i ambasador Dejvid Fridman su takođe Netanjahuovi savjetnici, ne samo Trampovi, tako da je naš osjećaj da će oni pokušati da spriječe svaki potez koji nanosi štetu izraelskoj poziciji i mi smo sigurni da je cilj takvih izvještaja da služe tom interesu", rekao je on.

Isti izvor je dodao da je još u Vašingtonu postavljeno pitanje huškanja na nasilje i isplate porodicama palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima i da je američkim zvaničnicima rečeno da to koristi Netanjahu da izbjegne bavljenje glavnim problemima.

Trampu je objašnjeno da su isplate unutrašnja palestinska stvar i da u "trenutku kada se okupacija okonča neće biti huškanja".

"Izraelci kroz američke izvore pokušavaju da prodaju robu i ima onih oko Trampa koji su prihvatili taj pristup. S druge strane postoje oni u vladi, posebno u Nacionalnom savjetu za bezbjednost i Stejt departmentu koji misle drugačije.

Postoji borba za predsjednikovo uvo i naravno Palestinci nisu u najboljoj poziciji. Mi nemamo novac Saudijske Arabije i nemamo cionistički lobi, ali ćemo nastaviti da predstavljamo našu poziciju", najavio je sagovornik izraelskog lista.

Zvaničnici u Ramali su navodno ubijeđeni da od sastanka u Vašingtonu Izrael nastoji da u saradnji sa administracijom SAD podrije Abasa, da ga diskredituje i da objavi video snimke koji navodno dokazuju da on učestvuje o huškanju.

Izvor: Beta