X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
30/05/2017 |  13:47 | Izvor: RTRS

Fudbaler koji za 24 godine nije dao nijedan gol

Karlos Enrike Raposo, poznatiji po nadimku Kajzer, je igrao za devet različitih klubova bez upisanog pogotka ili asistencije
Karlos Enrike Raposo (Foto: potenginainternet.com) -
Karlos Enrike Raposo (Foto: potenginainternet.com)

Kada u istoj rečenici čujete da je neko brazilski fudbaler i da je napadač odmah pomislite na magiju, fenomenalne poteze i publiku u transu. Međutim, postoji jedan čovjek koji je sve to obesmislio - Karlos Enrike Raposo, poznatiji po nadimku Kajzer.

Brazlac koji je nadimak dobio po čuvenom Francu Bekenbaueru, samo zbog fizičke sličnosti sa Nijemcem, je za 24 godine karijere promijenio devet klubova i za to vrijeme na svom kontu ima nula golova i nula asistencija. Zvuči nemoguće, ali je njemu to pošlo za rukom.

Kao i svako dijete u Brazilu i on je želio da bude nova fudbalska zvijezda, a prvu priliku da pokaže šta umije mu je dala meksička Puebla 1979. godine kada je imao 16 godina. Svega nekoliko treninga je bilo dovoljno da shvate da su napravili veliku grešku, odigrao je samo jednu utakmicu, ali nije imao namjeru da odustane.

Nekoliko godina nije trenirao, ali pošto televizijskih prenosa nije bilo, interenet nije postojao, pa ga je angažovao Botafogo.

Svjestan da nije ni blizu saigrača, zamolio je klub da mu da malo vrmeena da samostalno trenira kako bi se vratio u formu i pronašao kondiciju. Molba mu je uslišena, da bi poslije nekoliko mjeseci bio pozvan da trenira sa saigračima. Već na prvom treningu je pao na zemlju i uhvatio se za zadnju ložu.

Medicina nije bila toliko razvijena kao danas, pa su u klubu bili primorani da mu vjeruju na riječ. Dali su mu vrijeme da se oporavi, što je njemu najviše i odgovaralo, jer su morali da mu daju platu za sav taj period. Sve to je iskoristio naravno da se udvara ženama koje nisu odbijale "slavnog fudbalera".

Kada se konačno “oporavio“ i vratio na treninge u Botafogu nosio je sa sobom veliki mobilni telefon, koji je u to vrijeme bio znak pravog bogatstva. Prekidao je treninge i odlazio sa strane kako bi na engleskom razgovarao sa “velikim brojem zainteresovanih evropskih klubova“. Saigrači nisu znali ni riječ engleskog, tako da su bili oduševljeni što imaju priliku da budu pored tako velike zvijezde.

Nije to dugo potrajalo, pošto je ljekar Botafoga Ronaldo Tores poznavao strani jezik i prisluškivao jedan od Kajzerovih razgovora koji po njemu nije imao nikakvog smisla. Poslije kraće istrage je doktor ustanovio da je mobilni telefon ustvari bio igračka.

Kako ne bi došao u veći problem, Karlos je napustio klub, otišao u Flamengo, a zatim u Bangu gdje je sebe predstavio kao najbolji brazilski strijelac.

Ponovo je uslijedila ista priča, tražio je vrijeme da uđe u formu, ali se predsjednik Kastor de Angrade nije složio sa tim, htio je da zvijezda tima bude na terenu. Poslije kraće pauze je trener tima saopštio Kajzeru da će biti na klupi, ali da ga neće uvesti u igru pošto se žalio na povredu.

Međutim, Bangu je gubio, trener ga je poslao na zagrijavanje i bilo je samo pitanje vremena kada će morati na teren.

- Dok sam trčao primijetio sam da navijači vrijeđaju sopstvene igrače. Popeo sam se na ogradu i uzvratio psovkama - opisao je Reposo tu situaciju u jednom od intervjua.

Plan mu je uspio, sudija je to primijetio i pokazao mu direktan crveni karton što je značilo da neće moći da zaigra. Angrade ga je odmah pozvao u kancelariju i spremao se da mu uruči otkaz.

- Prije nego što bilo šta kažete, molim vas da me saslušate. Bog mi je podario oca koji je preminuo, ali mi je dao drugog, vas gospodine Angrade. Nisam mogao da dozvolim da neko mog oca naziva lopovom, a to su navijači vikali. Morao sam da intervenišem - objasnio je Kajzer.

Predsjednik je bio oduševljen i umjesto raskida ugovora mu je ponudio produženje na još šest mjeseci. Naravno, nove “povrede“ su ga spriječile da igra, pa je poslije Bangua otišao Francusku, u ekipu Ažaksioa.

Navijači su bili oduševljeni činjenicom da Brazilac dolazi, pa su tako došli na prvi trening kako bi ga pozdravili. Kada je vidio koliko je ljudi došlo i da će biti u velikom problemu ponovo je došao do sjajne ideje.

Uzeo je svaku od lopti koje su se nalazile na terenu, poljubio ih i šutnuo ih ka navijačima kao suvenir, sve uz ljubljenje grba kluba. Publika je bila oduševljena, ali su saigrači ostali bez lopti, tako da su morali da se bave vježbama za kondiciju, poput trčanja što Kajzeru uopšte nije predstavljalo problem.

Baš kao u prethodnim timovima, tako je i ovdje imao velike probleme sa “povredama“ poslije kojih se vratio u Brazil i karijeru koja je trajala 24 godine završio sa ukupno 30 odigranih utakmica bez gola i asistencije...

Na internetu postoji snimak koji tvrdi da je Kajzer dao jedan gol, ali se ispostavilo da je na kraju taj pogodak pripisan kao autogol što ga je ostavilo na nuli.

- Klubovi su prevarili mnogo fudbalera, neko je morao da im se osveti - rekao je Reposo kada je pokušao da objasni zbog čega je sve to radio dugi niz godina.

Izvor; Novosti onlajn