latinica  ћирилица
30/05/2017 |  16:41 | Autor: RTRS

Medicinski robot prvi put u operacionoj sali u Beču

Nedavno su u univerzitetsko-kliničkom centru u Beču "AHK Wien" prvi put u Austriji odstranjena dva bubrega pomoću medicinskog robota "Da Vinči".

Bubrezi su odstranjeni živim davaocima organa i uspešno presađeni pacijentima primaocima, a organi su u oba slučaja odmah preuzeli funkcije. U svijetu je do sada izvedeno preko 700 operacija ove vrste. Većina zahvata je sprovedena u Americi.

Medicinski tim pod vođstvom dr Andreasa Zalata sa Univerzitetske klinike za hirurgiju izveo je operaciju bez komplikacija, a robot će se i ubuduće koristiti u odgovarajućim situacijama. "Kod ovakvih zahvata ništa nepredviđeno ne smije da se dogodi. Kada su kompleksne operacije sa krvnim sudovima u pitanju robot predstavlja prednost, jer pruža davaocima organa više sigurnosti", izjavio je dr Zalata.

Odeljenje za transplantaciju nudi odstranjivanje bubrega minimalno invazivnom hirurgijom već dugi niz godina i sprovede 35 zahvata godišnje. Razvoj ove tehnike upotrebom medicinskog robota "Da Vinči" mogao bi da poveća uspješnost odstranjivanja bubrega koja trenutno doseže 95%.

Izvor: B92, Agencije