latinica  ћирилица
30/05/2017 |  21:03 | Autor: RTRS

Sve manje mladih u Evropi puši

EU bilježi pad ukupne stope pušenja u 28 država članica, ali je istovremeno sve veći broj mladih Evropljana koji koriste duvanske proizvode, upozorila je Evropska komisija.
Odvikavanje od pušenja - Foto: ilustracija
Odvikavanje od pušenjaFoto: ilustracija

Evropska komisija je povodom 31. maja, Svjetskog dana borbe protiv pušenja, objavila istraživanje koje ukazuje da je ukupna stopa pušenja u EU pala na 26 procenata.

Među mladima starosti od 15 do 24 godine taj procenat je sa 25 odsto u 2014. godini skočio na 29 procenata u 2017. godini. "Povećanje procenta pušača među mladima oslikava hitnost sprovođenja Direktive o duvanskim proizvodima koja zabranjuje "atraktivne cigarete" namenjene privlačenju mladih ljudi specifičnim ukusima, malim pakovanjima, obmanjujućim sadržajima na pakovanjima.

Od maja ove godine svi takvi prozvodi moraju da se uklone sa EU tržišta. Od zemalja članica se traži da raspoloživim sredstvima dodatno zaštite mlade i informišu građane o štetnosti duvana", izjavio je evropski komesar za zdravlje i bezbednost hrane Vitenis Andriukaitis.

U EU postoje značajne razlike među zemljma članicama kada je u pitanju procenat pušača. Najviše stope bilježe Grčka (37%), Bugraska i Francuska (36%) i Hrvatska (35%). Najmanja stopa pušenja bieži se u Švedskoj gde duvan koristi 7 % populacije.

Istraživanje Evropske komisije ukazuje da 63 odsto ispitanika smatra da bi u EU i elektronske cigarete trebalo da budu zabranjene na mestima gdje je zabranjeno pušenje. Za uniformno neoznačena pakovanja cigareta zalaže se 46 procenata ispitanih građana EU.

Izvor: B92