latinica  ћирилица
31/05/2017 |  20:18 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Vjenčanje kao u doba Nemanjića

U manastiru Gračanica održana tradicionalna srednjovekovna svadba.
Vjenčanje kao u doba Nemanjića - Foto: Novosti.rs
Vjenčanje kao u doba NemanjićaFoto: Novosti.rs

Marina i Ivan su se na jedno drugom na vjernost zakleli u odorama kraljice Simonide i kralja Milutina.

- Osjećam se predivno i presrećna sam zbog prilike da kao mlada obučem srednjovjekovnu nošnju kakvu je nosila kraljica Simonida, jer sam oduvijek maštala da se vjenčam u manastiru Gračanica - rekla je Marina Stojilković (25), koja se za Ivana Tomić (26) udala u odori nevjeste kralja Milutina, čiju je nosio njen mladoženja.

Nesvakidašnju svadbu na tim prostorima su upotpunili i vitezovi - kumovi i prijatelji u srednjovjekovnim nošnjama, te članovi narodnog ansambla "Venac".

Povorka je, inače, od opštine u Gračanici ka manastiru išla centralnom ulicom u kojoj je bio zaustavljen saobraćaj, a na čelu se vijorila i zastava Nemanjića. U porti su svatove dočekali rođaci i prijatelji, od kojih su neki pristigli čak iz SAD, Rusije, Kazahstava, Bugarske, Makedonije... Od domaćih, prednjačili su oni iz Vranja, odakle je mlada.

- Događaj je posebno oduševio kuma DŽošuu Lagana, sa kojim sam se upoznao prije sedam godina u Solunu, gdje smo zajedno studirali. Od tada se družimo, a on se prije nekoliko dana krstio u crkvi posvećenoj Svetom Đorđu u Prizrenu - kaže mladoženja Ivan Tomić.

Izvor: V.novosti