latinica  ћирилица
01/06/2017 |  15:35 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

Bogdanić otvorio trodnevni Međunardni kongres oftalmologa

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić otvorio je danas u Banjaluci trodnevni Međunardni kongres oftalmologa, na kojem će biti predstavljeni najnoviji dijagnostički protokoli i savremene smjernice u tretmanu brojnih oftalmoloških oboljenja.
Bogdanić otvorio trodnevni Međunardni kongres oftalmologa - Foto: SRNA
Bogdanić otvorio trodnevni Međunardni kongres oftalmologaFoto: SRNA

Bogdanić je izrazio očekivanje da će kongres doprinijeti unapređenju zdravstvene zaštite u oblasti oftalmologije, koja postaje sve zastupljenija.

"Sve je veća potreba za hirurškim intervencijama oftalmologa, ali i adekvatnim terapijama i dijagnostikom, te je ovakav kongres sa velikim brojem učesnika, veliki uspjeh za nas", rekao je Bogdanić novinarima nakon otvaranja kongresa.

Govoreći o listama za čekanje na hirurške i druge intervencije u ovoj oblasti, on je rekao da će se u narednom periodu raditi na tome da se te liste skrate.

"Radićemo na tome da što veći broj bolnica, osim Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Srpske, rade ove operacije, jer će se, s obzirom na starenje naše populacije, broj onih kojima su te usluge potrebne biti sve veći", rekao je Bogdanić.

Predsjednik Udruženja oftalmologa Republike Srpske Milka Mavija rekla je da je ovo drugi kongres, na kojem se očekuje više od 350 učesnika.

"Organizovane su i brojne sesije i kursevi, te sedam satelitskih simpozijuma. Riječ je o obnavljanju znanja, ali i ustanovljavanju novih dijagnostičkih terapijskih protokola, koji su izašli u posljednjih godinu i po dna u svijetu", rekla je Mavija, koja je i načelnik Klinike za očne bolesti u UKC-u Srpske.

Ona je istakla da savremena oftalmologija ne može da funkcioniše bez tehnologije, koja čini veliki dio ove oblasti.

Predsjednik Udruženja oftalmologa Srbije Dragan Veselinović rekao je da će Banjaluka narednih dana biti "centar balkanske oftalmologije", gdje će biti održana važna predavanja značajnih imena oftalmologije u regionu.

"Ovo je prilika za nas iskusne oftalmologe da razmenimo iskustva, ali i izuzetna prilika za mlađe kolege da čuju nešto novo, da dobiju nova saznanja i ideje, što će unaprediti oftalmologiju u ovom regionu", rekao je Veselinović.

Izvor: Srna