latinica  ћирилица
02/06/2017 |  08:13 ⇒ 03/06/2017 | 07:59 | Autor: RTRS

Niz susreta predsjednika Srpske u Sankt Peterburgu (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je činjenica, a i potvrđeno je na današnjem sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, da Moskva neće napuštati principijelne stavove na međunarodnoj sceni i da u tom pogledu Srpska može biti potpuno relaksirana.
Milorad Dodik i Antonio Guteres - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Antonio GuteresFoto: RTRS

"Znamo da je Rusija na različitim globalnim i na multilateralnom nivou uvijek bila na strani međunarodnog prava i da je to pravo veoma principijelno upražnjavala i nije dozvolila nikakve stereotipe, kao što su oni koji su se širili godinama o Srpskoj o navodnoj nekakvoj stalnoj krivici, dežurnom krivcu i mnogo čemu drugom", istakao je Dodik.

On je podsjetio da je poznato da je Rusija u Savjetu bezbjednosti UN i na nivou sastanaka koji su posvećeni regionu i BiH uvijek bila na principima međunarodnog prava.

Prema njegovim riječima, Rusija u tom razvoju situacije vidi Srpsku kao konstruktivni dio procesa.

Predsjednik Dodik boravi u Sankt Peterburgu na Međunarodnom ekonomskom forumu gdje se na marginama tog skupa sastao i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, potpredsjednikom ruske Vlade Dmitrijem Rogozinom i savjetnikom predsjednika Ruske Federacije za ekonomske poslove Sergejom Glazjevim.

"Guteres se sjetio svog boravka u Banjaluci i nekih naših ranijih sastanaka i pomenuo da je Banjaluka lijep grad i da želi sve najbolje narodu Republike Srpske - mir i stabilnost", rekao je Dodik.

Susret Dodik-Rogozin (Foto: RTRS)

Predsjednik Srpske kaže da je imao kraći sastanak sa Rogozinom koji mu je potvrdio da će, kada bude prvi put dolazio u region, posjetiti Banjaluku i institucije Republike Srpske.

Predsjednik Srpske na sastanku s Makarovim (Foto: RTRS)

Predsjednik Dodik razgovarao je i sa predsjednikom Zakonodavne skupštine Sankt Peterburga Vjačeslavom Makarovim, dogovorena je veća parlamentarna saradnja Republike Srpske i Sankt Peterburga, a u septembru će delegacija Narodne skupštine Republike Srpske posjetiti Zakonodavnu skupštinu Sankt Peterburga.

Podsjetimo i da su juče predsjednik Dodik i gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko, potpisali Protokol o saradnji Srpske i Sankt Peterburga u oblasti privrede, industrije, turizma i sporta i stvaranje uslova za razvoj direktnih kontakata tog ruskog grada i Srpske.