latinica  ћирилица
02/06/2017 |  18:47 ⇒ 03/06/2017 | 08:06 | Autor: RTRS

Otkrivene nove veze svjetskih terorista sa BiH! (VIDEO)

Otkrivene su nove veze svjetskih terorista sa BiH! Alžirac Sabir Mah-fouz Lahmar, koji je tokom rata u BiH bio pripadnik odreda El Mudžahid, uhapšen je u Francuskoj zbog sumnje da je organizovao mrežu za priključenje terorističkim jedinicama Islamske države.
Teroristi - veze sa BiH - Foto: RTRS
Teroristi - veze sa BiHFoto: RTRS

Lahmar je 2001. sa članovima tzv. Alžirske grupe iz BH prebačen u zatvor Gvantanamo.

Sabir Lahmar, tokom 90-ih ratovao je u ime islama na strani tzv ARBiH, 97. dovođen je u vezi sa napadom auto-bombom na zgradu MUP-a Herceg Bosne u Mostaru i terorstičkim napadima u Travniku i Zenici. 2001. deportovan je u Gvantanamo odakle je tražio da se ponovo vrati u BiH.

- Njegov povratak u BiH je spriječila treća revizija državljanstava koju je vodio tadašnji pomoćnik ministra Vuković i oduzeto mu je državljanstvo - istakao je ekspert za terorizam DŽevad Galijašević.

Kako nije mogao u BiH otišao je u Francusku koja ga je 2009. širokogrudo prihvatila da bi ga nedavno uhapsili kao organizatora mreže ID. Po izlasku iz Gvantanama Lahmar je obnovio kontakte sa pripadnicima tzv „alžirske„ grupe koji su ranije vraćeni u BiH.

- Mreža kojoj je pripadao je mreža u BiH i tu leži njegova snaga. Njegove veze su članovi alžirske grupe koji su već isporučeni u BiH. Sabir Lahmar je osoba koja poznaje informacione tehnologije i koja je obučene za borilačke vještine i borbe u naseljenim mjestima. Nimalo naivna stvar, njegove veze u BiH predstavljaju ozbiljnu prijetnju - dodao je Galijašević.

I profesor bezbjednosti Goran Kovačević se slaže da je hapšenje Sabira Lahmara bezbjednosni izazov kako za Francusku tako i za BiH. Ističe da je dobro što su ga bh. vlasti svojevremeno deportovale i oduzele mu bh. pasoš.

- Meni je sada bitno da Ministarstvo bezbejdnosti BiH, MUP RS i FBiH  i sve agencije u BiH aktivno uključe u saradnju sa francuskim bezbejdnosim troganima da se otkrije da li ta osoba ima kakve veze i kontakte u BiH, jer bi to bilo opasno - naglasio je profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i bezbjednosne studije Sarajevo Goran Kovačević.

Hapšenje Sabira Lahmara žalosna je potvrda da praktično svaki teroristički napad u svijetu ima organizacionu i operativnu vezu sa BiH, da li preko oružja i municije koje je korišćeno ili lica koja su učestvovali. To potvrđuju i saznanja o teroristi iz Mančestera, Salmanu Abediju čiji je otac tokom rata bio pripadnik odreda El Mudžahid.