latinica  ћирилица
03/06/2017 |  11:22 ⇒ 13:03 | Autor: RTRS

I. Sarajevo: Zgrade još nisu završene, a već propadaju (VIDEO)

Zgrade u stambenom naselju Soko u Istočnom Sarajevu, koje su svojevremeno građene udruženim sredstvima građana u istoimenu stambenu zadrugu, još nisu ni završene, a već propadaju.
Istočno Sarajevo - naselje Soko - Foto: RTRS
Istočno Sarajevo - naselje SokoFoto: RTRS

Zadruga je često tražila novac, ali nije plaćala izvođače pa su radovi stagnirali. Za višemilionsku pronevjeru, jedini krivac direktor osuđen je na tri mjeseca uslovno i novčanu kazni od 5.500 KM. Stanari danas svoju naivnost skupo plaćaju.

Stanari su još prije desetak godina uselili u svoje stanove, ali taman toliko vremena je i trebalo da se objekti počnu pretvarati u ruine. Oborinske vode iz oluka slivaju se niz fasadu.

Pukotine na objektu, ne samo da nije lijepo vidjeti, nego se stanari pitaju da li će doći do urušavanja. Po nezavršenom stubištu gole instalacije od struje, vode. Milan Mandić, stanar, kaže, nemoćni su da problem riješe sami.

- Objekat nije završen, ni primljen tehnički. Žalili smo se opštini, jer je Zadruga likvidirana i mislili smo da je pravni nasljednik opština. Međutim, iz opštine su nam odgovorili da oni nisu nadležni - kaže Mandić.

U opštini Istočna Ilidža, kažu, nisu pravni sljedbenik likvidirane Zadruge, niti imaju zakonskog osnova da izdvajaju sredstva za zgrade, koje su u privatnom vlasništvu stanara.

- Mi smo angažovali sudskog vještaka koji je procijenio da je za završetak potrebno blizu 300 hiljada KM. Pomogli smo im aplikacijama kod nadležnih instutucija, jer to nisu mala sredstva, a mi nemamo zakonskog osnova da ih obezbijedimo - kaže Nenad Berjan, načelnik odjeljenja za prostorno uređenje Istočna Ilidža.

Ni Grad Istočno Sarajevo nije nadležan, u odgovoru stanarima vraća ih na početak, na vrata opštine.

Iz opštine stanarima preporučuju da se ponovo udruže, ali ovoga puta u zajednicu etažnih vlasnika, te da mjesečno izdvajaju sredstva za održavanje. S obzirom da Istočna Ilidža nema javno preduzeće za te namjene, posao bi trebalo da povjere biranoj građevinskoj firmi. Ali, ovdje se ne radi o održavanju, već o građevinskim radovima za koje simbolična mjesečna izdvajanja nisu dovoljna.