latinica  ћирилица
04/06/2017 |  07:59 ⇒ 05/06/2017 | 08:09 | Autor: RTRS

London poslije napada: Uhapšeno 12 osoba, napadači uzvikivali "Ovo je za Alaha" (VIDEO/FOTO)

Velika Britanija ponovo na meti terorista. U terorističkom napadu u centralnom Londonu ubijeno je sedam lica, a najmanje 48 ranjeno, od kojih je 21 u teškom stanju. Policija je ubila trojicu napadača, a danas u racijama uhapsila 12 lica, koja se dovode u vezu sa napadom. Među stradalima nema državljana BiH. Napad su osudili svjetski zvaničnici.
Kombi kojim je izvršen napad na mostu (Foto: BBC/H.Attai) -
Kombi kojim je izvršen napad na mostu (Foto: BBC/H.Attai)

U Barkingu je uhapšeno 12 osoba koje se dovode u vezu sa sinoćnim terorističkim napadom, saopštio je Skotland jard.

Iz stambenog bloka u kojem je izvršena racija izvedene su i četiri žene čija su lica bila pokrivena. Rojters javlja da ih je policija sprovela do dva službena vozila i odvezla.

Ministarka policije kaže da su napad najvjerovatnije izveli "radikalni islamisti". Povrijeđena su i četiri policajca, od kojih jedan teže, javlja Bi-Bi-Si.

Među ranjenim ima i Nijemaca, Francuza, kao i jedan Španac, dok je jedan Kanađanin ubijen, prenosi AP.

Iz londonske policije kažu da je osam policajaca sinoć ispalilo "nezapamćeni broj metaka" kako bi zaustavili trojicu napadača. Slučajno je ranjen i jedan civil.

Na sinoćnom napadu u Londonu napadači uzvikivali: "Ovo je za Alaha", kažu očevici.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali kako javlja Bi-Bi-Si, pristalice Islamske države slave na društvenim mrežama. 

U međuvremenu je i očevidac DŽerard rekao da su napadači sinoć uzvikivali "Ovo je za Alaha".

Lokacije napada – Londonski most, mjesto na kojem je ostavljen kombi, i tržnica "Borou"

"Trčali su i uzvikivali 'Ovo je za Alaha'. Izboli su jednu djevojku možda 10-15 puta", rekao je DŽerard za Bi-Bi-Si, navodeći da je pokušao da ih spriječi bacajući flaše, stolice i ostale predmete na njih.

Britanska policija je saopštila da je napad na Londonskom mostu i pijaci "Borou" teroristički akt. Napad su izvele tri osobe, koje su potom ubijene u obračunu sa policajcima, prenosi Rojters.

Kako je saopšteno, napadači su kombijem uleteli među pješake na mostu, a potom noževima napali ljude na području pijace "Borou".

Prema navodima londonske Hitne službe, ranjenici su primljeni u pet bolnica širom britanske prestonice, a lakše povrijeđenima je pomoć pružena na licu mjesta.

U Ambasadi Srbije u Londonu kažu da za sada nema podataka o srpskim žrtvama, a da se više informacija očekuje nakon sastanka konzula sa zvaničnicima.

Veliku Britaniju je 22. maja zadesio teroristički napad u kojem su, na kraju koncerta američke tinejdž-zvezde Arijane Grande u Mančesteru, ubijene 22 osobe, među kojima je bilo i djece. Ranjeno je više od 100 osoba, a neke od njih su i dalje u kritičnom stanju. Za taj napad odgovornost je preuzela Islamska država.

Izvor: Agencije