latinica  ћирилица
04/06/2017 |  15:52 ⇒ 05/06/2017 | 08:31 | Autor: RTRS

Dodik: Ciljevi odlaska u Rusiju ostvareni (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je uspješnom posjetu Rusiji i učešće na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.
Dodik sa Putinom - saradnja Srpske i Rusije u obostranom interesu - Foto: SRNA
Dodik sa Putinom - saradnja Srpske i Rusije u obostranom interesuFoto: SRNA

Predsjednik Srpske je, po povratku sa Foruma, poručio da su ciljevi odlaska u Rusiju ostvareni.

- Održani su brojni susreti sa ljudima važnim za postojanje dobrog odnosa Republike Srpske i Ruske Federacije. Najvažniji je, svakako, sastanak sa predjednikom Rusije Vladimirom Putinom - rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Predsjednik Dodik se tokom boravka u Rusiji sastao se i sa ministrima, potpredsjednikom Vlade Ruske Federacije, gubernatorom Sankt Peterburga, te predstavnicima ruske zakonodavne vlasti.

Dodik se sastao i sa predstavnicima banaka, fondova i brojnih preduzeća, poput Zarubežnjefta, Gasproma i drugih.

- Veoma sam zadovoljan što jedna mala Republika Srpska zadržava pažnju Ruske Federacije na najvišem nivou kada je riječ o političkim i ekonomskim pitanjima, te u tom smislu postoje odlične pretpostavke da se saradnja ojača i produbi. Potrebno je da sa naše strane prilagodimo mogućnosti kada je riječ o trgovinskoj saradnji, te da vidimo na koji način možemo da učestvujemo na ruskom tržištu otvorenom za naše proizvode i naša preduzeća - rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je jasno da je pozicija Republike Srpske razumljiva Rusiji i da je Rusija privržena poštovanju Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, ali da isto tako smatra da odnosi u BiH treba da budu odnosi između važnih političkih faktora u zemlji, a ne nametnuti sa strane.

- Sa ruske strane ništa se ne traži, niti se bilo šta sugeriše, ali je isto tako važno reći da je Rusija u kontinuitetu razumjela našu poziciju. Najvažnije što se desilo je to što je, nakon sramnog pokušaja Velike Britanije da u Savjetu bezbjednosti UN-a isposluje rezoluciju koja bi trajno optužila Srbe za navodni genocid, Rusija iskoristila svoje pravo i to onemogućila i to ne smijemo nikada da zaboravimo - rekao je predsjednik Srpske za RTRS.

Predsjednik Srpske je rekao da je vidljivo da postoje prikrivene namjere i politički procesi pojedinih zapadnih zemalja usmjereni na slabljenje Republike Srpske, dok, sa druge strane, Ruska Federacija takve namjere nema. 

- U Ruskoj Federaciji pokušavaju da prepoznaju šta je važno za nas, kako bi mogli pomoći da se očuva ono što je interesu svih nas, a to je mir. Nema nikakvih tajnih operacija, a zadnja priča koju je izmislio američki diplomata Hojt Јi u Kongresu SAD-a, govoreći neistine kako Rusija podstrekava Srpsku da se odvoji iz BiH putem referenduma, nije tačna. To govori o tome koliko se ne preza ni od toga čak i spremnosti da se laže u Kongresu kako bi se pravila dnevna i politička korist za bivšu administraciju SAD-a - naveo je Dodik.

Govoreći o sastanku vladajuće koalicije, Dodik je rekao da to nije nikakva tabu tema i da je njegovo odsustvo zbog odlaska u Rusiju direktno uticalo na to da sastanak nije održan ovih dana.

- Naravno da ćemo ovih dana sjesti i porazgovarati - rekao je Dodik, dodavši kako nema toliko problema o tom pitanju koliko je to, zapravo, nametnuto u javnosti.

- Dobra saradnja u svakom slučaju postoji. Riječ je o manjem nerazumijevanju koje postoji i u svakoj porodici, pa tako i u političkom procesu - rekao je Dodik.

On je ponovio da saradnja koalicije nije upitna te da je, kako je rekao, interesantna naivnost opozicije i njihovo tumačenje da će se DNS, zbog jednog pitanja "priviti" njima. Naveo je da to nije tačno, te da se to pokazalo i na glasanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Vidljivo je da je Vlada stabilna i da opozicija nema dovoljan broj poslaničkih glasova da bi je mogla ugroziti - rekao je predsjednik Srpske.

Na najave opozicije da će, nakon nepostojanja većine za usvajanje dnevnog reda posebne sjednice NSRS na kojoj bi se raspravljalo o nepovjerenju Vladi Srpske, kao sljedeći korak uputiti inerpelaciju, Dodik kaže da "oni samo pokušavaju da održe tu temu".

- To je legitiman politički cilj, ali je na nivou nezrelih politika. Veoma je jasno da opozicija nema snagu, a logično je da će koristiti neke formalnosti. Najavljivali su i izlazak na ulicu, pa se to nije desilo - istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je očigledno da "nema ništa ni od toga, a prema tome ni podrške politikama koje provodi Savez za promjene, koji je pokazao svoju politiku izdaje na nivou BiH, a sada bi htjeli ovdje, ljudima u Republici Srpskoj da podmetnu kukavičje jaje".