latinica  ћирилица
04/06/2017 |  17:02 | Autor: RTRS

Zašto se javljaju grčevi u nogama?

Mnogi su iskusili kombinaciju iznenađenja, bijesa, agonije i izgubljenosti, koja se javlja kada vas iz sna prene grč u nozi.
Noge - Foto: flickr.com
NogeFoto: flickr.com

Ovi grčevi koji se najčešće javljaju u listovima, znače da su vaši mišići spontano "odlučili" da se skupe i napnu, bez obzira na to što je ostatak tijela potpuno opušten.

Nažalost, nije uvijek moguće otkriti zašto se grčevi javljaju, ali određeni lijekovi, kao što su diuretici ili intenzivno vježbanje dok organizmu nedostaju kalcijum, kalijum ili magnezijum, mogu biti potencijalni krivci.

Međutim, najčešće je riječ o dehidriranosti organizma i pretjeranoj upotrebi mišića.

Grčevi se mogu spriječiti redovnim istezanjem prije odlaska na počinak, a preporučuje se i da vodite računa o hidriranosti, redovno vježbate i nosite adekvatnu obuću tokom dana.

Takođe, trebalo bi da unosite dovoljno voća i povrća, kako bi vaše tijelo uvijek imalo dovoljno minerala na raspolaganju.

Kad vas grč uhvati, najbolje što možete da uradite je da ustanete iz kreveta, prošetate malo i istegnete mišiće. Srećom, traju najčešće svega nekoliko minuta, s tim što ćete osjećati bol kao prilikom upale u narednih nekoliko dana.

Izvor: B92