latinica  ћирилица
04/06/2017 |  21:44 ⇒ 05/06/2017 | 14:24 | Autor: RTRS

Češka policija tjera pušače u barove

Prvi dani otkako je u Češkoj 31. maja protjerano pušenja iz svih restorana, kafića i barova zadali su neočekivane glavobolje i pune ruke posla policiji koja pokušava nemoguće - da utjera natrag u barove Čehe i turiste koji su izašli na puš pauzu, a susjedi ih masovno dojavljuju policiji, jer im smeta dim ispod prozora i glasni razgovori.
Prag  (Foto:  Kristýna Maková) -
Prag (Foto: Kristýna Maková)

Najviše posla policija je noću imala u Pragu, i to u starom turističkom jezgru, između ostalog u Dlouhoj ulici u kojoj su nanizani restorani i barovi a ovog vikenda su policajci po dojavi bez uspjeha pokušavali poslije 22 časa da utjeraju preko 50 pušača koji su istovremeno na ulicu izašli da se nadišu duvanskog dima, natrag u nepušačku zonu restorana.

- Većina Pražana preko noći ostavlja otvorene prozore i u mirnoj ulici može da im smeta i razgovor dvije osobe. Pred restorane kada je toplo vrijeme izlaze i pušači i nepušači. Tokom noćne smjene primili smo više od 100 dojava, a 60 se odnosilo na restorane - rekla je listu Blesk, portparolka praške policije Irena Sajfertova.

Pokušaji policije da utjera pušače natrag mahom su Sizifov posao zato što su kazne za zapaljenu cigaretu u restoranu od 31. maja u Češkoj drakonske - 200 evra.

Policija je takođe izlazila da interveniše i po prijavama nepušača da je neko u restoranu zapalio cigaretu, što za sada, prva tri mjeseca, policija rješava samo upozorenjem.

Masovni su bili i pozivi Čeha na broj za hitne intervencije da su gosti kafića izašli na ulicu da puše, a dim im sa ulice kroz otvorene prozore ulazi u stan, što policija ne može da spriječi, osim da upozori da radije zatvore prozore.

Novi antipušački zakon protjerao je pušače iz restorana i ugostiteljskih objekata, sa stanica javnog prevoza, igrališta za djecu i sportskih terena, iz pozorišta, bioskopa i galerija, a kazna za zapaljenu cigaretu na zabranjenom mjestu je skoro 200 evra, za ugostitelja koji je to dozvolio 2.000 evra.

Češka je postala tako 23. zemlja Evrope u kojoj je u zatvorenim javnim prostorijama zabranjeno pušenje, a izuzetak su dobili međunarodni aerodromi, zoološki vrtovi i trgovinski centri koji mogu da izdvoje posebna mjesta i prostor kao pušionice.

Izvor: Agencije