latinica  ћирилица
05/06/2017 |  07:55 ⇒ 06/06/2017 | 08:42 | Autor: RTRS

Ljekari UKC-a uspješno izveli replantaciju šake (VIDEO)

Na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci u toku je konferencija za novinare povodom prve replantacije kompletne šake, koja je prvi put izvedena u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
UKC - Uspješna operacija šake - Foto: RTRS
UKC - Uspješna operacija šakeFoto: RTRS

Uspješna replantacija šake koju su prvi put u istoriji Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske izveli ljekari ovog centra predstavlja dokaz više da Srpska ima vrhunske stručnjake.
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić istakao je da je riječ o komplikovanoj operaciji i čestitao ljekarskom timu na uspješno obavljenom zahvatu.

On je poručio da će nakon rekonstrukcije UKC-a na Paprikovcu biti stvoreni bolji uslovi za njihov rad.

Vršilac dužnosti generalnog direktora UKC-a Vlado Đajić rekao je da je replantacija šake uspjeh na kojem bi ovoj zdravstvenoj ustanovi mogli pozavidjeti i mnogo opremljeniji zdravstveni centri u svijetu.

"Osim preseljenja u nove prostorije, koje očekujemo sljedeće godine, i novih aparata, naš strateški cilj je edukacija zdravstvenog kadra", rekao je DŽajić na konferenciji za novinare.

Načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Nikola Baroš rekao je da je pacijentu bila potpuno amputirana šaka, te da je tokom petočasovne operacije prvo urađeno spajanje kostiju fiksatorom, a potom rekonstrukcija arterijskih i venskih krvnih sudova, nerava, mišića, kože i potkožnog tkiva.

On je naglasio da je pacijent stabilan, a replantirana šaka vitalna, iako nikada neće biti u funkciji kao prije povređivanja, te da je uključen tretman specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije radi održavanja mobilnosti zglobova šake.

Baroš je zahvalio ljekarskom timu kojeg su činili stručnjaci Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju, Klinike za ortopediju i traumatologiju, Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, te medicinske sestre i tehničari.

Ortoped Dejan Ćurlik rekao je da je ponosan na kolege što su za manje od jednog časa uspjeli da se pripreme za ovaj zahvat, posebno jer je riječ o neplaniranoj operaciji koja je izvedena uspješno.

Tridesetogodišnji pacijent Bojan Krneta iz Prijedora zahvalio je ljekarima UKC-a na uspješnoj operaciji kojom mu je replantirana šaka desne ruke bez koje je ostao prilikom rada na cjepaču za drva.

On je rekao da nije očekivao da će njegova šaka biti sačuvana, s obzirom na ozbiljnost povrede.

Krneta je danas otpušten na kućno liječenje, nakon 14 dana od operacije, a za oko mjesec dana očekuje ga operacija tetiva.