X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/06/2017 |  13:22 ⇒ 22:11 | Izvor: RTRS

Za češkog predsjednika ne važi zabrana pušenja

Novi zakon o zabrani pušenja u Češkoj protjerao je od 31. maja pušače iz svih zatvorenih prostorija, pod prijetnjom kazne od 200 evra ako zapale cigaretu u restoranu ili baru, osim jednog, posljednjeg zaštićenog pušača u Češkoj - predsjednika Miloša Zemana.
Češki predsjednik Miloš Zeman - Foto: Beta/AP
Češki predsjednik Miloš ZemanFoto: Beta/AP

Zemanu je čak armija dala izuzetak i dozvolu da puši u vladinim avionima.

„Na predsjednika republike koji je istovremeno vrhovni komandant oružanih snaga ta zabrane se ne odnosi“, objasnio je listu Lidove novini portparol češke armije Јan Šulc kako to da predsjednik puši i tokom putovanja avion u državne posjete, kada je to u armijskoj floti strogo zabranjeno još od 2008. godine.

Ministar odbrane, Martin Stropnjicki, odbio je da komentariše čime je vrhovni komandant takvu privilegiju zaslužio, osim što je strastveni pušač, bez nikotina ne može, a pošto se ne obazire na zakone i zabrane ni u zemlji ni u inostranstvu nije jasno kako bi ga piloti spriječili da puši.

Predsjednička kancelarija morala je 2014. godine da plati britanskom hotelu u kome je Zeman boravio tokom samita NATO vanredni račun od 1.990 funti za čišćenja i uklanjanje smrada duvanskog dima iz hotelske sobe u kojoj je češki predsjednik pušio iako je hotel nepušački.

Iste godine, na društvenim mrežama se pojavila slika predsjednika Zemana kako puši u vozu punom ljudi iako u vozovima i sredstvima javnog prevoza apsolutna zabrana pušenja važi još od 2006. godine.

Češka željeznica morala je da se pravda zašto je predsjedniku, kao jedinom zaštićenom pušaču izašla u susret.

Gdje god u domovini se pojavi Zeman magično se ispred njega stvori pepeljara, bez obzira na zakonske zabrane i to što ugostiteljima i drugim privrednicima gdje je u zatvorenom zabranjeno pušenje prijeti sada kazna od 2.000 evra, ako gostu dozvole da zapali cigaretu.