latinica  ћирилица
06/06/2017 |  12:07 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Uspješna institucionalna saradnja Srpske i Vojvodine

Delegacija Vlade Republike Srpske, predvođena predsjednicom Vlade Željkom Cvijanović, razgovarala je danas u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci sa delegacijom Pokrajinske vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, na čelu sa predsjednikom Vlade Igorom Mirovićem.
Sastanak delegacija vlada Republike Srpske i AP Vojvodine - Foto: RTRS
Sastanak delegacija vlada Republike Srpske i AP VojvodineFoto: RTRS

Tokom sastanka je ocijenjeno da je institucionalna saradnja između Republike Srpske i Vojvodine dobra i uspješna, te da postoji volja i obostrani interes da se saradnja unaprijedi u različitim oblastima, prije svega u oblastima privrede, obrazovanja, nauke, kulture i turizma.

Kada je riječ o jačanju ekonomske saradnje, zajednička ocjena članova Vlade Srpske i Pokrajinske vlade je da je od strateškog značaja da se Republika Srpska i Vojvodina povezuju kroz zajedničke infrastrukturne projekte, a na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima uspostavljanja partnerstva prilikom apliciranja i korištenja sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije s ciljem povezivanja i unapređenja regionalne saradnje.

Predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što su u posjetu Banjaluci, pored visoke delegacije Pokrajinske vlade Vojvodine, došli i istaknuti vojvođanski predstavnici iz oblasti privrede, obrazovanja i zdravstva, dodajući da se na ovaj način prijateljske veze između Republike Srpske i Vojvodine konkretizuju i unapređuju.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da je zadatak izvršnih vlasti da kreiraju uslove i podrže povezivanje i saradnju u različitim oblastima, te da Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije omogućava da se izgrađene veze očuvaju i nadograđuju, i kreiraju novi programi kojima će saradnja biti intenzivirana.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je ovom prilikom rekao da je izuzetno važno da institucije Srpske i Vojvodine budu što operativnije i da se ljudi povežu na praktičnom nivou u oblastima kao što su privreda, zdravstvo, obrazovanje i kultura, te da se s tim ciljem planira i formiranje radnih timova koji bi koordinisali saradnju i donijeli konkretne rezultate.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnosti da dvije vlade u narednom periodu potpišu sporazum kojim bi dodatno bio definisan i konkretizovan pravac buduće saradnje.

Sastanku su ispred Vlade Republike Srpske prisustvovali i ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, ministar nauke i tehnologije Јasmin Komić, te šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Pored predsjednika Igora Mirovića, delegaciju Pokrajinske vlade Autonomne pokrajine Vojvodine činili su i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku djelatnost Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, te generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.