latinica  ћирилица
06/06/2017 |  13:50 | Autor: RTRS

Intenzivirati saradnju Srpske i Vojvodine u liječenju pacijenata i razmjeni kadra

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić očekuje da u narednom periodu bude razvijenija saradnja sa zdravstvenim ustanovama u Vojvodini kada je riječ o liječenju pacijenata iz Srpske, s obzirom da su do sada uglavnom upućivani u beogradske zdravstvene centre.
Delegacija AP Vojvodine u obilasku južnog krila poliklinike na UKC BL - Foto: RTRS
Delegacija AP Vojvodine u obilasku južnog krila poliklinike na UKC BLFoto: RTRS

Bogdanić je ocijenio da Klinički centar Vojvodine i Institut u Sremskoj Kamenici imaju odličan kadar i da bi mogli po povoljnijim cijenama pružiti jednako dobru zdravstvenu uslugu u odnosu na kolege iz Beograda.

- Do sada smo imali potpisane ugovore sa KC Vojvodine i Institutom za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica. Najveća saradnja do sada je ostvarivana u oblasti kardiohirurgije, a ranije i u oblasti interventne kardiologije i onkologije, odnosno radioterapije, dok Srpska nije razvila svoje centre - rekao je Bogdanić novinarima u Banjaluci.

Nakon sastanka i posjete Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske sa delegacijom AP Vojvodine koju su činili pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i direktor KC Vojvodine Petar Slankamenac, Bogdanić je ocijenio da saradnja može biti unaprijeđena i u oblasti razmjene i edukacije kadra.

Gojković je najavio da će saradnja biti konkretizovana na jesen, kada bi trebalo da Vlada Srpske uzvrati posjetu Vojvodini, te je pohvalio ulaganja Vlade u zdravstveni sistem Srpske koja su proteklih 10 godina iznosila oko 350 miliona evra.

On je rekao da Republika Srpska ima odlične ljekare, da je UKC modernizovan, te naveo da Srbija gradi četiri nova klinička centra čime će postati konkurentnija u regionu u oblasti zdravstva.

- Osim što se maksimalno zalažemo da građani Srpske i Srbije imaju što bolju zdravstvenu zaštitu, važno je da imamo i međusobnu komunikaciju i razmjenu iskustava, jer savremena medicina brzo napreduje - rekao je Gojković.

Vršilac dužnosti generalnog direktora UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić istakao je da će biti urađene analize kada je riječ o opremljenosti zdravstvenih centara u Srpskoj i Vojvodini, na osnovu kojih će biti konkretizovana dalja saradnja.

On je napomenuo da je veliki broj ljekara u UKC završio specijalizaciju u KC Vojvodine, čime je ova zdravstvena ustanova dala veliki doprinos u usavršavanju kadra iz Srpske.

Direktor KC Vojvodine Petar Slankamenac ocijenio je da je UKC postigao ogroman napredak proteklih godina kada je riječ o nabavci vrhunske opreme, te o kadrovima.

On je rekao da to daje optimizam i pokazuje da je rukovodstvo Srpske opredijeljeno za ulaganje u zdravstvo, kao jedan od najvažnijih segmenata društva.

Gosti iz Vojvodine posjetili su Klinički zavod za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde, Kliniku za kardiologiju, te ambulantni i stacionarni dio Klinike za neurologiju.

Izvor: SRNA