latinica  ћирилица
06/06/2017 |  14:46 ⇒ 14:50 | Autor: RTRS

Radojičić-Mirović: Potvrda intenzivne saradnje Banjaluke i Vojvodine

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić razgovarao je danas sa delegacijom Vlade AP Vojvodine koju je predvodio predsjednik Igor Mirović.
Delegacija Vojvodine u Banjaluci (Foto: banjaluka.rs) -
Delegacija Vojvodine u Banjaluci (Foto: banjaluka.rs)

Na sastanku su istaknute brojne mogućnosti saradnje između Vojvodine i Republike Srpske, odnosno dva najveća grada Banjaluke i Novog Sada.

Radojičić je naglasio da je prioritetni projekat Banjaluke u narednom periodu kandidatura za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine i da će u tom poslu imati veliku pomoć kolega iz Novog Sada, grada koji će 2021. godine ponijeti ovu  titulu. 

Radojičić je istakao da je narod Repbulike Srpske i Vojvodine izuzetno povezan na različitim linijama saradnje.

- Grad Banjaluka intenzivno sarađuje sa nekoliko lokalnih zajednica u Vojvodini, a to su Novi Sad, Subotica i Sremska Mitrovica. Ono što je uradio Novi Sad kada je u pitanju evropska prijestonica kulture za nas je bila ideja vodilja i nadam se da će i Banjaluka uspjeti da ostvari taj cilj za 2024. godinu. Predsjedniku Miroviću sam predstavio i projekte razvoja industrijskih i poslovnih zona, a kompanije iz Vojvodine odnosno Srbije su dobro došle, jer poznaju tržište i imaju vezu sa ljudima ovdje. Naš plan je da ove godine promovišemo poslovne zone upravo prema komšijama i u tom pogledu će nam saradnja sa privrednim subjektima iz Vojvodine dobro doći - rekao je Radojičić novinarima.

Predsjednik vojvođanske Vlade Igor Mirović, izjavio je da se saradnja između Republike Srpske i Vojvodine ne zasniva samo na interesima, već i na dubokim emocijama i povezanosti naroda koji živi na ovim prostorima.

- Saglasili smo se da u našoj međusobnoj sradnji ima još prostora za napredak i za nove poslove. Konkretno, danas je potpisan sporazum o saradnji između privrednih komora Repbulike Srpske i Vojvodine, a mi ćemo sa naše strane nastojati da privrednike Vojvodine upoznamo sa potencijalima koje nudi Banjaluka i vjerujem da kod njih postoji interes za učešće u razvojim projektima koje će Banjaluka predstaviti. Napominjem da već postoji dobra saradnja između najvećih zdravstvenih ustanova Republike Srpske i Vojvodine, kao i između banjalučkog i novosadskog univerziteta – naveo je Mirović i izrazio uvjerenje da će već ove jeseni biti potpisan opšti sporazum o saradnji svih institucija Republike Srpske i Vojvodine.

U okviru posjete Republici Srpskoj, delegacija Vlade Vojvodine danas se sastala i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikompremijerkom Željkom Cvijanović.

Izvor: banjaluka.rs