X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
06/06/2017 |  21:50 | Izvor: RTRS

Pojednici Domovi zdravlja u BiH bez seruma protiv ujeda zmija

U pojedinim bh. Domovima zdravlja vlada, posebno u Federaciji BiH, vlada nestašica seruma protiv ujeda zmije. Na tržištu je sve teže doći do seruma te se savjetuje građanima dodatni oprez tokom boravka u prirodi.
Serum protiv ujeda zmija otrovnica  (Foto:dnevnik.hr) -
Serum protiv ujeda zmija otrovnica (Foto:dnevnik.hr)

Sarajevski Dom zdravlja je jedan od domova u kojem seruma trenutno nema. Kako navode pojedini federalni mediji, u Kantonu 10 su u potpunosti ostali bez seruma. Nadležni pojašnjavaju da su serum naručili još prije tri mjeseca kod farmaceutskog distributera, ali da još nije isporučen.

Iako su se zmije u zadnja dva mjeseca pojavljivale na raznim lokacijama širom Banjaluke, zasad nije bilo veće opasnosti po ljude.

"U toku ove godine u Službu hitne medicinske pomoći javila su se dva pacijenta s ujedom zmije. U oba slučaja radilo se o ujedu neotrovne zmije. Pacijenti su hospitalizovani na Kliniku za infektivne bolesti KC Banjaluka", poručili su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Dodaju da imaju dovoljne količine seruma protiv zmijskog ujeda. Iz dvije banjalučke apoteke ističu da seruma protiv ujeda zmija nemaju na stanju.

Izvor: Nezavisne novine