latinica  ћирилица
07/06/2017 |  07:58 ⇒ 15:56 | Autor: RTRS

Svjedok na suđenju Mahmuljinu - Arapin mi ponudio da ubijem srpskog zarobljenika

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH "S13" rekao je danas na suđenju komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu da je prilikom posjete kampu odreda "El mudžahedin" vidio četrdesetak zarobljenih srpskih vojnika, a da mu je "jedan Arapin ponudio da zakolje četnika, kako bi osvetio smrt sina".
Mahmuljin - suđenje - Foto: RTRS
Mahmuljin - suđenjeFoto: RTRS

Ovaj svjedok, bivši pripadnik Civilne zaštite u Zavidovićima, pojasnio je da je na dvanaestom kilometru, gdje je bio smješten logor odreda "El Mudžahedin", otišao sa Sinanom Aličićem, jer su čuli da tamo ima zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske, pa sa htjeli da ih vide i pitaju znaju li ko im je ubio sinove i zašto.

"Kada smo došli tamo nismo zatekli nikoga od naših vojnika, već samo neke bradate Arape, koji nas prvo nisu htjeli pustiti, ali kada smo im objasnili da smo očevi šehida onda su nam dozvolili da prođemo", rekao je zaštićeni svjedok.

On je rekao da su tamo, osim Arapa koji na uniformama nisu imali nakave oznake, zatekli četrdesetak zarobljenih srpskih vojnika, te da su među njima prepoznali jednog mještanina iz Zavidovića - Mitra Јovića, koji nije bio pripadnik Vojske Republike Srpske.

"Insistirao sam da odmah idemo odatle, a na izlazu mi je jedan od njih ponudio da zakoljem jednog četnika, što ja nisam prihvatio", rekao je svjedok "S13", dodavši da mu nije jasno da li je taj Arapin to mislio ozbiljno.

Drugi svjedok Tužilaštva, bivši glavni medicinar ratne bolnice u Zavidovićima Sinan Aličić potvrdio je da je sa svjedokom "S13" u avgustu ili septembru 1995. godine išao u logor odreda "El mudžahedin", te da je tamo osim Arapa zatekao, po njegovoj procjeni, tridesetak srpskih vojnika, koji su sjedili na livadi.

"Vidjeli smo vojnike u uniformama ЈNA koji su bili u jadnom stanju", posvjedočio je Aličić.

On je dodao da među zarobljenicima nije nikoga prepoznao, ali da mu je "S13" rekao da je tamo vidio Mitra Јovića, koji je radio u prodavnici namještaja u Zavidovićima.

Na pitanje odbrane da li su vidjeli da je neko maltretirao zarobljene srpske vojnike, oba svedoka su odgovorila da, osim jedne žene koja je galamila na njih jer su joj dva sina ubijena, za vrijeme svog boravka u logoru nisu vidjeli da je to neko činio.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Izvor: Srna