latinica  ћирилица
08/06/2017 |  13:14 | Autor: RTRS

Bijeljina: Zdravom hranom do dobrog zdravlja

U bijeljinskoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" organizovana je jednodnevna obuka za učenike ove škole o zdravoj ishrani.
Organska hrana - Foto: RTRS
Organska hranaFoto: RTRS

"Promovišemo ideju zdravog pristupa ishrani. Na velikom odmoru smo dijelili zdravu hranu, a nutricionista je održao predavanje", rekla je koordinator projekta i nastavnik u ovoj školi Milena Milovanović.

Milovanovićeva je istakla da su u školi došli do zaključka da se veliki broj učenika neadekvatno hrani i da ne doručkuju.

"Učenici tokom boravka u školi uglavnom jedu sendviče, grickalice, piju `koka-kolu` ili neka druga gazirana pića, sve ono što spada u kategoriju brze hrane. Zato smo došli na ideju da promovišemo zdrav pristup ishrani", ističe Milovanovićeva.

Ona je napomenula da ne treba zanemariti brojna istraživanja o tome da su način ishrane i sklonosti ka nasilničkom ponašanju povezani.

"Čarls Patrik Eving, jedan od najeminentnijih američkih psihologa, ističe da je za agresivnost među mladima jedan od uzroka upravo pogrešna ishrana", napomenula je Milovanovićeva.

Učenici su danas, između ostalog, upoznati sa podacima da nezdrava ishrana može da bude uzročnih raznih bolesti, da drastično raste stopa oboljelih od dijabetesa.

Promovisanje ideje zdravog pristupa ishrani u OŠ "Sveti Sava" podržalo je rukovodstvo škole, na čelu sa direktorom ove obrazovne ustanove Đorđem Mirkovićem.

Učenici OŠ "Sveti Sava" su, kao promoteri, na velikom odmoru i tokom predavanja o zdravoj ishrani nosili majice sa određenim porukama i dijelili zdravu hranu.

Izvor: Srna