latinica  ћирилица
08/06/2017 |  13:41 ⇒ 13:41 | Autor: RTRS

Bogdanić ozvaničio završetak rekonstrukcije Doma zdravlja u Gacku

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić danas je u Gacku ozvaničio završetak rekonstrukcije Doma zdravlja, u koju je uloženo 430.000 KM.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

Bogdanić je izrazio zadovoljstvo što su stanovnici Gacka dobili lijep i uređen objekat, izražavajući nadu da će na ovaj način zdravstvena zaštita biti podignuta na još veći nivo u ovoj lokalanoj zajednici.

"Ova zdravstvena ustanova ima još veću težinu, jer se u njoj liječe i radnici Rudnika i Termoelektrane `Gacko` koji su podložni različitim povredama", rekao je Bogdanić.

On je dodao da će u narednom periodu biti obavljena kontrola da bi se utvrdilo da li su sredstva namjenski utrošena, odnosno da li su radovi urađeni u skladu sa projektom.

Načelnik opštine Gacko Milan Radmilović izrazio je zadovoljstvo što je ova lokalna zajednica dobila renoviran medicinski objekat i što će stanovništvo ove opštine imati bolju uslugu, naglašavajući da je na redu nabavka dijagnostičke opreme.

On je izrazio nadu da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i opština i ubuduće zajednički raditi na opremanju i osavremenjavanju ovog objekta koji ima desetak ljekara, među kojima i jedan broj specijalista.

Direktor Doma zdravlja Gacko Vera Govedarica zahvalila je resornom ministarstvu i opštini na izdvojenim sredstvima, ukazujući da ima još problema koji se moraju u budućnosti rješavati.

"Mislim da ćemo zajedničkim snagama uspjeti da riješimo probleme u zdravstvu u Republici Srpskoj", istakla je Govedarica.

Ona je navela da je veoma važno i za pacijente, ali i osoblje što je Dom zdravlja renoviran.

Radovi, koji su trajali godinu dana, obuhvatili su rekonstrukciju pet ambulanti porodične medicine, u čemu je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite učestvovalo sa 70 odsto, a Opština Gacko sa 30 odsto sredstava.

Za opremu je izdvojeno oko 60.000 KM, a slijedi obezbjeđivanje sredstava za dijagnostiku.

Iako su domovi zdravlja u nadležnosti opština, proteklih godina je resorno ministarstvo u ove zdravstvene institucije uložilo znatna sredstva u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje ambulanti porodične medicine u Republici Srpskoj.

Ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu realizovana su u okviru projekta "Јačanje primarne zdravstvene zaštite", koji traje od 2006. godine i u okviru njega je izgrađeno ili rekonstruisano oko 320 ambulanti porodične medicine i uloženo oko 47 miliona KM širom Republike Srpske.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srspke finansira 70 odsto od vrijednosti projekta, dok je učešće lokalnih zajednica 30 odsto.

Izvor: Srna