latinica  ћирилица
08/06/2017 |  13:44 ⇒ 13:48 | Autor: RTRS

Mješovita komisija o Stepincu završila dvodnevni sastanak

Mješovita komisija Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije, koja bi trebalo da rasvijetli ulogu i odgovornost nadbiskupa Alojzija Stepinca tokom Drugog svjetskog rata, završila je dvodnevni rad, ali detalje neće iznositi u javnost sve do posljednjeg sastanka, koji će biti održan u julu mjesecu u Rimu.
Stepinac - Foto: RTRS
StepinacFoto: RTRS

U saopštenju za javnost Mješovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije navodi se da je tema dvodnevnog sastanka u Podgorici bila "Nadbiskup i kardinal Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960. godine".

U ime Vatikana, sastankom je predsjedavao predsjednik Papskog odbora za istorijske nauke otac Bernard Ardura.

Kao predstavnici Srpske pravoslavne crkve u radu Komisije učestvovali su - mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej i episkop slavonski Јovan.

Učešće u radu uzeli su ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Dimić, Milan Koljanin sa Instituta za savremenu istoriju u Beogradu i naučni savjetnik u Institutu za noviju istoriju Srbije u Beogradu Radmila Radić.

Kao predstavnici Hrvatske biskupske konferencije u Komisiji su učestvovali - zagrebački nadbiskup kardinal Јosip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski monsinjor Ratko Perić, kao i savjetnici sa Hrvatskog instituta za istoriju Јure Krišto i Mario Јareb. Član komisije biskup požeški Antun Škorčević bio je opravdano odsutan.

Predviđeno je da posljednji sastanak Komisije bude održan u Rimu 12. i 13. jula, na kome će biti sumiran dosadašnji rad Komisije.

Svi članovi Mješovite komisije su se zakleli na ćutanje dok traju sastanci, kao i da ne iznose detalje sastanaka u javnosti.