latinica  ћирилица
09/06/2017 |  10:03 | Autor: RTRS

Rusija je ponovo svjetska žitnica

Rusija je ponovo postala svjetska žitnica - po izvozu je nadmašila SAD, a investicije u agrarni sektor postale su dobar posao, ističe njemački list "Velt".
Rusija: Urod pšenice (Foto: Kirill Kuhmarь/TASS) -
Rusija: Urod pšenice (Foto: Kirill Kuhmarь/TASS)

Tokom mandata ruskog predsjednika Vladimira Putina privatnim osobama pravno je dozvoljena kupovina poljoprivrednog zemljišta, pa su magnati počeli da kupuju velike površine obradive zemlje duž Volge i u južnim područjima.

Јedan od najvećih među njima je ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev, koji ističe da pšenica nije ništa manje rentabilna od nafte.

Ekspanziji ruskog žita pomogle su sankcije na uvoz poljoprivrednih proizvoda, koje je Putin uveo kao odgovor na zapadne ekonomske sankcije iz 2014. godine.

I dok se opšte stanje ruske ekonomije tokom 2015. i 2016. godine pogoršavalo, poljoprivredna proizvodnja je rasla za 2,6 do 4,8 odsto.

Važan doprinos dao je nagli pad kursa rublje koji je u vezi sa sniženjem cijene nafte od sredine 2014. godine.

Cilj ruskih vlasti je da se u narednih najviše sedam godina postigne potpuna nezavisnost od uvoza prehrambenih proizvoda.

To je glavni razlog što Rusija enormno dotira taj sektor, navodi "Velt".

Rusija pokušava da svoj biznis plasira na nova tržišta - poput Nigerije, Bangladeša i Indonezije. U aprilu je prvi put kopnenim putem pšenica izvezena u Kinu.

Značajno je, navodi "Velt", da su Kinezi sklopili sporazum sa Rusima o regulisanju uvoza žitarica upravo 2015. godine. Neposredno prije toga, nakon deset godina pregovora, dogovorili su se sa Moskvom o uvozu prirodnog gasa.

Kinezi su iskoristili trenutak u kojem se Rusija, zbog nesuglasica sa Zapadom, obratila njihovoj zemlji i bila spremna na velike ustupke.

Ali, za Ruse je taj gubitak nevažan. Uz prihode od izvoza pšenice, njima je važno da u dugoročnoj perspektivi odnesu pobjedu u žitnom nadmetanju sa SAD, u kojima se smanjuje proizvodnja te žitarice, navodi njemački list.

Izvor: SRNA