latinica  ћирилица
09/06/2017 |  18:28 ⇒ 10/06/2017 | 08:50 | Autor: RTRS

U Pervanu kod Banjaluke otvorena prva api inhal komora (VIDEO)

Astmu, bronhitis, pa i stes moguće je liječiti inhalacijom, i to vazduhom iz košnica. Api komoru, prvu u Srpskoj, u Pervanu kod Banjaluke otvorio je pčelar Mile Milojević. Dovoljno je da uđete u drvenu kućicu, i udišete vazuduh iz košnica, u kojima je više od 50 hiljada pčela.
Prva api komora u Banjaluci - Foto: RTRS
Prva api komora u BanjaluciFoto: RTRS

Eterična ulja propolisa, meda i voska, matične mliječi i aromatične materije perge, koji se oslobađaju iz košnice, dezinfikuju vazduh oko pčelinjaka u prečniku od 200 metara. Ovako stvorena mikroklima poboljšava stanje kod bolesnih, povećava apetit, poboljšava san i raspoloženje.

Da bi se osjetilo poboljšanje, trebalo bi svakodnevno dva puta udisati vazduh (15 do 20 minuta) u okolini pčelinjaka, bar tri nedjelje. Ovakav vid liječenja prepoznali su i u Ministarstvu poljoprivrede.

"Ovo je prvi centar ovog tipa u Republici Srpskoj, a ima veliki značaj za naše građane jer se ranije moralo ići u Austriju, Njemačku i Sloveniju a sada to mogu obaviti ovdje", ističe Duška Slijepac iz Ministarstva poljoprivrede.

Na balkanskim prostorima ovu vrstu liječenja do sada su praktikovali jedino Slovenci, a u Evropi su najdalje otišli Bugari, Nijemci i Austrijanci.

Doktor Mirko Ljubonjić, pulmolog  ističe da pčelinji med u raznim oblicima, tabletama, inhalacijom liječi alergiju i sve bolesti na toj bazi.

"Api komora" će biti atrakcija za brojne turiste koji dolaze u Banjaluku, ali i one koji u potrazi za efikasnim lijekom traže luku spasa. Udisanje vazduha iz košnica naročito je ljekovito kod astme, bronhitisa, srčanih tegoba, protiv stresa, nesanice i depresije.