latinica  ћирилица
10/06/2017 |  11:40 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

Simpozijum infektologa u Foči (VIDEO)

U Univerzitetskoj bolnici Foča u posljednje dvije sedmice zbog ujeda zmije zbrinuto je pet pacijenata. O ovoj ali i infektivnim bolestima u 21. vijeku, savremenoj terapiji HIV bolesti, govorilo se na Simpozijumu infektologa Srpske, Federacije BiH i Srbije održanom u Foči.
Foča - Simpozijum infektologa - Foto: RTRS
Foča - Simpozijum infektologaFoto: RTRS

U Univerzitetskoj bolnici Foča pacijenti najčešće ostaju na liječenju zbog bolesti - gripa, infektivne mononukleoze poznatije kao "bolest poljupca" i crijevnih infekcija. Ovih dana pacijenti se javljaju zbog ujeda otrovnica.

Јelena Firesku Govedarica, načelnica Odjeljenja za infektivne i tropske bolesti kaže da bolnica raspolaže dovoljnim količinama seruma.

Srbija,Republika Srpska i Federacija BiH ne razlikuju se od ostatka Evrope kada su u pitanju klasične infektivne bolesti, ocjena je stručnjaka iz Srbije. Česte su bolesti prljavih ruku, infektivni prolivi i sindromi, virusne infekcije mozga.

Na prostoru Balkana zastupljene su i bolesti koje su vezane za prisustvo životinja koje poput bruceloze turalemije koje imaju više kliničkih slika. Ima i infekcija koje prouzrokuju komarci.

- To je prije svega groznica Nila koja dovodi do vrlo teške infekcije mozga i vrlo teška infekcija prouzrokovana ujedom krpelja - kaže Goran Stevanović direktor Klinike Beograd

Zajednički stručni skup infektologa Društva doktora medicine Republike i Srpskog ljekarskog društva okupio je oko 100 infektologa i specijalista porodične medicine.

Na ovom skupu koji su uz sekcije infektologa organizovali Medicinski fakultet i Univerzitetska bolnica Foča predavanja su održali stručnjaci iz Beograda i Novog Sada.