latinica  ћирилица
10/06/2017 |  11:45 | Autor: RTRS

Vježbanje u prirodi budi optimizam, jača volju i zateže tijelo

Koristi od vježbanja pod vedrim nebom su višestruke. Rekreacija u prirodi budi optimizam i jača volju, a izlaganje prijatnim sunčevim zracima podstiče sintezu vitamina D, djeluje umirujuće na organizam i usklađuje biološki ritam važan za pravilno funkcionisanje glavnih organa.
Tijelo - Foto: flickr.com
TijeloFoto: flickr.com

Ako za trening pod vedrim nebom izaberete park ili igralište blizu kuće, kao rekviziti mogu da vam posluže klupe, drveće, grane, panjevi, dječje penjalice... Uvijek razmišljajte o treningu cijelog tijela. Praktikujte složene vježbe koje zahtijevaju aktivaciju većeg broja mišića, poput mišića nogu i leđa.

Prije svakog vježbanja brzo hodajte najmanje 15 minuta, da bi se tijelo zagrijalo i pripremilo za napor.

Klupa

Sklekove i trbušnjake možete da izvodite na klupi. Poželjno je da svaku od navedenih vježbi ponovite u tri serije i sa maksimalnim brojem ponavljanja.

Drveće

Zgibove i najrazličitije varijante podizanja i penjanja najlakše ćete izvesti uz pomoć debljih grana. To su vježbe kojima se jača gornji dio tijela.

Trava

Na osunčanim i suvim travnatim površinama možete da radite čučnjeve i iskorake. Ako su vam statični iskoraci postali isuviše laki, probajte iskorake u kretanju, ili iskorake sa penjanjem na klupu.

Kao i kod iskoraka, i čučnjevi mogu da imaju mnogo varijacija, pa se možete okušati u izvođenju polučučnjeva, sumo čučnjeva, dubokog čučnja, kao i čučnja sa skokom ili jednostavno izdržljivosti u čučećem položaju.

Stepenice

Јedan od korisnijih objekata za trening svakako su i stepenice. Možete da trčite uz ili niz stepenice, skačete jednom ili sa obje noge, da se penjete ili spuštate bočno... Sve to utiče na jače noge i lepše gluteuse - mišiće zadnjice.

Izvor: Agencije