X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
13/06/2017 |  08:42 | Izvor: RTRS

Trešnje - lijek iz priprode

Istraživanja su pokazala da dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od jedne tablete aspirina, a pri tome ne iritiraju želudac. Osim toga što mogu da ublaže bolove, trešnje mogu da utiču i na zdravlje kostiju i na sprečavanje srčanih bolesti i raka.
Trešnje - Foto: nezavisne novine
TrešnjeFoto: nezavisne novine

Zaštita srca

Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina. Ovaj flavonoid ima jaka antioksidativna svojstva i na taj način pomaže u sprečavanju srčanih bolesti.

Prevencija raka

U košticama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za koji se smatra da pozitivno utiče na smanjenje tumora i sprečava dalje širenje raka i pomaže kod ublažavanja bolova prouzrokovanih kancerogenim procesima.

Ublažavanje bolova

Јedinjenja koja se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Ovo naročito važi protiv bolova izazvanih gihtom i artritisom.

Bubrežni kamenac

Od peteljki trešnje može da se napravi čaj koji podstiče izbacivanje mokraće, što se preporučuje onima čiji organizam stvara kamenčiće u bubrezima.

Zdravlje kostiju

Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom hemijskog elementa bor, što u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom, koji takođe sadrže, izuzetno povoljno utiče na zdravlje kostiju.

Vitalnost i skidanje kilograma

Trešnje su idealna namirnica ako želite da povratite energiju i dobru liniju. Čak se preporučuju i onima koji žele da ostave cigarete. Svaki put kad se javi želja za cigaretom pojedite šaku trešanja.

One su bogate vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, posebno kalcijuma, gvožđa i kalijuma. Svaka trešnja ima samo četiri kalorije, imaju jednake količine ugljenih hidrata i proteina, a uopšte nemaju masnoća.

Izvor: Večernje novosti