latinica  ћирилица
13/06/2017 |  10:25 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Među ambasadorima BiH teolog, oficir i šef gradilišta!?

Situacija u diplomatiji BiH odavno je na udaru kritika i pogoršava se, što potvrđuje i najnoviji primjer Јosipa Gele, koji je prije nekoliko dana stupio na poziciju ambasadora u Italiji, sa mjesta direktora muzeja, a po zanimanju je teolog, piše "Glas Srpske".
Ambasada BiH u Rusiji (Foto: Denghu/Wikipedia) -
Ambasada BiH u Rusiji (Foto: Denghu/Wikipedia)

Zanimljiv je i slučaj penzionisanog oficira Oružanih snaga BiH Sakiba Forića koji treba da stupi na dužnost ambasadora BiH u Pakistanu, a u njegovoj biografiji piše da je student završnog semestra na magistarskom studiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, na Odsjeku diplomatija u savremenom svijetu.

Forić je prethodno završio Vojnu gimnaziju u Zagrebu, Vojnu akademiju Kopnene vojske u Beogradu i Sarajevu i Kraljevski odbrambeni koledž u Londonu.

Šef Misije BiH pri Savjetu Evrope Predrag Grgić radio je u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske kao sistem administrator, ambasador u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Zoran Milićević bio je šef gradilišta u Kanadi, a ambasador u Srbiji Lazar Mirkić diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu, te cijeli radni vijek proveo u agrobiznisu.

Član grupe za analizu situacije u diplomatiji BiH Mario Karamatić tvrdi da se ona pogoršava jer su na rukovodeće pozicije u diplomatsko-konzularnoj mreži postavljeni nestručni ljudi.

- To nam potvrđuje i situacija u Ministarstvu inostranih poslova i činjenica da ambasadori ne ispunjavaju direktne naredbe iz centrale. Da je tako pokazao je ambasador BiH u Moskvi koji je odbio da ode u rusko Ministarstvo finansija i preda dokumentaciju od koje zavisi isplata 125 miliona dolara BiH na osnovu klirinškog duga - rekao je Karamatić za "Glas Srpske".

On napominje da ovu situaciju treba hitno mijenjati, ali da to neće biti učinjeno uskoro.

- Ta imenovanja su uglavnom politička. Sposobni u BiH još sigurno dugi niz godina neće moći da dobiju posao koji bi uspješno mogli obavljati. BiH se crno piše i na spoljnom i na unutrašnjem planu - ocijenio je Karamatić.

"Glas Srpske" piše da je situacija u diplomatiji BiH odavno na udaru kritika, te da je informacija koju je Ministarstvo inostranih poslova BiH dostavilo parlamentu BiH potvrdila da su one u najvećem broju slučajeva bile opravdane i da zemlju u svijetu predstavljaju ljudi čije radno iskustvo i stručna sprema nemaju nikakve veze sa diplomatijom.

Većina diplomata govori engleski jezik, a pojedini se mogu pohvaliti da znaju i druge strane jezike, te Emir Hadžikadunić, koji predstavlja BiH u Maleziji, zna malezijski i arapski jezik, dok je ambasador u Libiji Ibrahim Efendić u biografiji naveo da govori francuski, engleski, arapski, persijski i njemački jezik.

Izvor: SRNA