latinica  ћирилица
13/06/2017 |  12:02 ⇒ 12:18 | Autor: RTRS

Saradnja Alumine i slovenačkog "Silkema"

Kompanije "Alumina" iz Zvornika i "Silkem" iz Slovenije veoma uspješno sarađuju zahvaljujući zajedničkim projektima koji će doprinijeti boljem i konkurentnijem nastupu ovih fabrika na svjetskom tržištu, konstatovali su u Zvorniku predsjednik Upravnog odbora "Alumine" Milorad Motika i direktor "Silkema" Јanez Bedrač.
Zvornik: "Alumina" - Motika i Bedrač - Foto: SRNA
Zvornik: "Alumina" - Motika i BedračFoto: SRNA

Na sastanku je rečeno da je "Alumina" na osnovu višegodišnjih poslovnih ugovora sa "Silkemom" obezbijedila znatan plasman svojih proizvoda. Motika je istakao da je cilj zvorničke kompanije da novim projektima u narednom periodu još više osnaži poslovnu saradnju sa fabrikom iz Kidričeva.

"To je partner koji je zainteresovan za sve sfere funkcionisanja proizvoda alumosilikatne oblasti, zatim hidrata i nemetalurške glinice", ističe Motika i naglašava da uspješna saradnja i partnerstvo sa "Silkemom", ali i sa drugim poslovnim partnerima, obezbjeđuju stabilniju i prosperitetniju budućnost zvorničke fabrike.

Direktor "Silkema" Јanez Bedrač je naglasio da su poslovni odnosi sa menadžmentom "Alumine" na visokom i veoma profesionalnom nivou što se, između ostalog, ogleda i u pomoći kod transformisanja proizvodnog programa iz metalurškog na nemetaluršku stranu. On kaže da "Alumina" sa klasičnom proizvodnjom metalurške glinice nema velikih šansi za normalan rad i razvoj, budući da je nezavisan igrač na tržištu sa relativno malim kapacitetom i ne baš povoljnom lokacijom, što može biti veoma osjetljivo na česte tržišne turbulencije.

"Ako želimo sa `Aluminom` razvijati dugoročne poslovne odnose moramo biti sto odsto ubijeđeni da ova fabrika može na duži rok normalno da preživi tržišne udare, što je jedino moguće transformisanjem proizvodnog programa u nemetaluršku sferu", objašnjava Bedrač.

Prema njegovim riječima, "Silkem" podržava svaku promjenu proizvodnog programa u "Alumini" u smjeru nemetalurških specijalnih proizvoda, a jedan od takvih primjera je i realizacija projekta precipitiranih hidrata, čija se probna proizvodnja u "Alumini" očekuje ovih dana.

Izvor: SRNA