latinica  ћирилица
14/06/2017 |  08:00 | Autor: RTRS

Biblioteka SANU obilježava 175 godina

Biblioteka Srpske akademije nauka i umetnosti obilježiće danas svoj dan i 175 godina rada skupom posvećenom srpskom akademiku, pjesniku, novinaru i pripovjedaču Veljku Petroviću.
SANU - Foto: B92
SANUFoto: B92

Na današnji dan 14. juna 1842. godine tadašnje Društvo srpske slovesnosti, iz kojeg je nastala današnja SANU, dobilo je prve knjige, kada je imenovan i prvi bibliotekar.

Tada je počela da radi današnja Biblioteka SANU, iako je osnovana 1841. godine, a prve knjige poklonio je Dimitrije Tirol, koji se i smatra osnivačem ove biblioteke.

Biblioteka SANU ima 1,5 miliona štampanih i elektronskih publikacija, ne samo knjiga i časopisa, od kojih su dvije trećine na stranim jezicima. Ova biblioteka sarađuje sa oko 800 ustanova i akademija, razmjenjuje izdanja i tako nabavlja knjige iz oblasti nauke i umjetnosti kojih nema u Srbiji.

U Biblioteci se čuvaju podaci i bibliografije o svim članovima Akademije od 1841. godine do danas, a izrađuju se i njihove bibliografije.

Dan Biblioteke uvijek je posvećen nekom zaslužnom članu Akademije, a ovaj put je to Veljko Petrović, povodom 50 godina od njegove smrti.

Veljko Petrović umro je 1967. godine. Bio je jedan od najuglednijih članova SANU. Bio je ne samo pjesnik, već i izuzetan pripovjedač i novinar. Prešao je Albaniju sa srpskom vojskom i bio ratni izvještač.

Bio je prvi direktor Narodnog muzeja, prvi urednik Radio Beograda, pisao je istoriju umjetnosti, tekstove za Srpsku enciklopediju.

Na skupu povodom Dana Biblioteke biće prikazana njegova djelatnost, odlomak dokumentarnog filma Miroslava Antića iz 1967. godine "Trojica iz starog Sombora" o akademicima književniku Veljku Petroviću, kompozitoru Petru Konjoviću i slikaru Milanu Konjoviću, kao i zvučni zapis Radio Beograda, u kojem Veljko Petrović govori svoje pjesme.

Izvor: SRNA