latinica  ћирилица
14/06/2017 |  15:06 | Autor: RTRS

VSTS BiH: Izvršena analiza odbrana po službenoj dužnosti

Analiza odbrana po službenoj dužnosti od 2011. do 2015. godine pokazala je da 53 odsto osumnjičenih lica sama biraju branioce, a da ih u 36 odsto slučajeva dodjeljuju sudije, rekla je danas potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Ružica Јukić.
VSTS - Foto: RTRS
VSTSFoto: RTRS

Јukićeva je navela da je mali postotak sudija koji su direktno u više navrata birali samo jednog branioca, što će biti u fokusu dalje analize.

"VSTS će tražiti da do kraja mjeseca bude urađena kompletna analiza koju će dostaviti advokatskim komorama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH da i one daju mišljenje o ovom pitanju", rekla je Јukićeva novinarima u pauzi sjednice Savjeta.

Ona je navela da je riječ o sistemu koji je potrebno zakonski urediti, jer VSTS ne može riješiti glasine koje do njih dopiru a odnose se na to da li je osumnjičeni sam odabrao branioca ili mu je to neko preporučio u pritvoru ili sudskoj policiji.

"To treba riješiti u parlamentu gdje se donose zakoni", napomenula je Јukićeva.

Prema njenim riječima, analize uporednih zakonodavstava pokazale su da sve bogatije zemlje vode računa o načinu trošenja budžetskih sredstava, dok je BiH zakazala jer se po pitanju odbrane troše ogromna budžetska sredstva.

"VSTS ima modul za praćenje odbrane po službenoj dužnosti koji je `izbacio` sudije koji su postavljali branioce. Svaki sudija koji je favorizovao jednog branioca treba da odgovori zašto je to učinio. Pred Disciplinskom kancelarijom VSTS-a naći će se svaki sudija koji je u toku godine jednom braniocu dao veći broj predmeta u odnosu na druge, da bi se utvrdilo da li je to bilo osnovano", rekla je Јukićeva.

Ona je rekla da u zakonu treba promijeniti stavku koja omogućava da advokat koga je izabrao optuženi postane branilac po službenoj dužnosti, jer to predstavlja zloupotrebu prava.

Član VSTS-a Amila Mimica Kunosić, tokom današnje rasprave o ovom pitanju, navela je da se red počeo zavoditi u lokalnim sudovima jer je Advokatska komora Federacije BiH upozorila sudove na pokretanje disciplinskih postupaka.

"Federalna komora tražila je od sudova podatke o broju predmeta da bi imali uvid ko od advokata učestvuje u puno predmeta. Ako imamo advokata koji učestvuje u tri ili četiri predmeta dnevno, tu nema kvalitetne odbrane", rekla je Kunosićeva.

Član VSTS-a Јadranka Ivanović smatra da sistem mora biti uspostavljen jednoobrazno na svim sudskim instancama i da građani imaju pravo znati kako i gdje se troši njihov novac.

"Uspostavljanje jednake zastupljenosti advokata je neophodno, ali to mora biti cjelovit predmet na svim sudovima u BiH", rekla je Ivanovićeva.

Član VSTS-a Goran Nezirović smatra da je ključ rješenja problema u rukama Ministarstva pravde i ono mora izmijeniti propise koji regulišu postavljanje odbrana po službenoj dužnosti.

Član VSTS-a Mahmut Švraka smatra da zakonski propisi omogućavaju devijantna ponašanja prilikom izbora advokata po službenoj dužnosti, te dodao da nikakvi disciplinski postupci protiv sudija neće riješiti ovaj problem.

Na početku današnje sjednice, na prijedlog Јukićeve, sa dnevnog reda je bez obrazloženja skinuta tačka prema kojoj su članovi Savjeta trebali da razmatraju napade medija na predsjednika i potpredsjednike VSTS-a, koji imaju političku pozadinu.

Izvor: SRNA