latinica  ћирилица
14/06/2017 |  15:33 | Autor: RTRS

"Upitna primjena zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju"

Poslanik PDP-a Branislav Borenović smatra da je Prijedlog zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju korektno urađen, ali da će njegova implementacija biti izazovna.
Branislav Borenović - Foto: RTRS
Branislav BorenovićFoto: RTRS

"Nisam siguran da će sa ovom vlasti dati neki efekat", rekao je Borenović novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je dodao da je upitno da li će biti onih koji su spremni da prijave korupciju i prihvate teret nečega što je važno za tu borbu.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić kaže da je riječ o zapadnoevropskom zakonu za čiju realizaciju ne postoje demokratski uslovi u Srpskoj.

"Nisam siguran da ovaj zakon može pružiti institucionalnu i vaninstitucionalnu zaštitu lica koja prijavljuju korupciju", rekao je Čavić.

On smatra da bi ovaj zakon trebalo da zaštiti i novinare koji se bave istraživačkim novinarstvom, "jer je mnogo onih zahvaljujući kojima su riješene i pokrenute određene afere".

Čavić je rekao da je Prijedlogom krivičnog zakonika Republike Srpske unaprijeđena oblast krivičnopravnih pitanja u odnosu na raniji tekst zakona, ali da određena pitanja treba bolje pojasniti da ne bi u praksi bila različito tumačena.

Izvor: SRNA