latinica  ћирилица
14/06/2017 |  15:53 ⇒ 16:33 | Autor: RTRS

Potpisani ugovori koji će unaprijediti obrazovanje bezbjednjaka

Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci potpisao je danas u Beogradu ugovor o naučno-stručnoj i poslovno-tehničkoj saradnji sa Fakultetom bezbednosti, kao i Aneks ugovora o naučno-stručnoj i poslovno-tehničkoj saradnji sa Kriminalističko-policijskom akademijom iz Beograda.
Beograd - Ćeranić - Radović - Foto: SRNA
Beograd - Ćeranić - RadovićFoto: SRNA

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić ocijenio je da će danas potpisani dokumenti imati kumulativan efekat i naglasio da će visokoškolska institucija na čijem je on čelu nastojati da vremenom što više obogati saradnju sa Beogradom.

"Mi ćemo jednostavno sarađivati kao da pripadamo istom Univerzitetu", rekao je Ćeranić u Beogradu novinarima iz Republike Srpske.

On je precizirao da će saradnja podrazumijevati razmjenu studenata, usklađivanje studijskih programa, zajedničko štampanje materijala, mogućnost razmjene profesora i slično.

Dekan Fakulteta bezbjednosti Ivica Radović istakao je da postoji duboka svijest da su prijetnje i rizici postale dio svakodnevice na ovim prostorima, te je upravo stoga obrazovanje ključno da se tim pojavama suprostavi.

"Terorizam, organizovani kriminal, sajber kriminal, radikalne ideje i ideologije svakako da stavljaju u prvi plan školu. Smatramo da na čitav niz bezbednosnih pretnji i izazova samo snagom znanja možemo da dođemo do adekvatnih rešenja. Stoga je sporazum koji smo danas potpisali sa Fakultetom bezbjednosnih nauka u Banjaluci važan", rekao je Radović.

Vršilac dužnosti dekana Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu Goran Bošković istakao je da je saradnja obrazovnih institucija posebno značajna na prostoru sa puno različitih etičkih grupa, kulture, istorije, tradicije sa jedne i dobro uvezanih kriminalnih i terorističkih grupa sa druge strane, koje sarađuju na visokom nivou.

"Veoma je važno da saradnja postoji u bezbednosnom smislu jer je druga strana veoma dobro organizovana", rekao je Bošković.

Izvor: SRNA