latinica  ћирилица
14/06/2017 |  16:01 ⇒ 17:00 | Autor: RTRS

Profesori SŠC "Golub Kureš" odustali od sutrašnjeg štrajka

Nakon što je juče ministar prosvjete Dane Malešević odobrio upis dva umjesto prvobitno planiranog jednog odjeljenja gimnazije, u Bileći danas atmosfera relaksirajuća. Oglasio se i Sindikat Srednjoškolskog centra "Golub Kureš“ koji je donio odluku da štrajka profesora, zakazanog za sutra, neće biti.
Srednjoškolski centar u Bileći - Foto: RTRS
Srednjoškolski centar u BilećiFoto: RTRS

Odustajanje od štrajka dogovorili su profesori, iako, kako ističu, do kraja nisu ispoštovani njihovi zahtjevi. Pristali su, kažu na kompromis.

"Mi smo djelimično zadovoljni rješenjem, koje je nastalo kao posledica naše reakcije, kao i reakcije roditelja, djece i građana Bileće za dobro opštine. Ovo rješenje smatramo prihvatljivim u odnosu na katastrofalno stanje kakvo je bilo", rekao je Nikola Tomanović, predsjednik Sindikata SŠC „Golub Kureš“.

U rukovodstvu Srednjoškolskog centra tvrde da je sav problem nastao ranom procjenom Opštine i Školskog odbora o broju odjeljenja gimnazijalaca. U prvom dijelu upisnog roka 40 svršenih osnovaca – odlikaša dostavilo je dokumenta.

Zdravka Milićević, direktorka SŠC „Golub Kureš“ naglasila je da je Ministarstvo nedvosmisleno dalo odobrenje za upis dva odjeljenja gimnazije.

"Sljedeći upisni rok počinje 19. juna, i tek tada ćemo znati želje i potrebe", ističe Milićević.

Do daljnjeg ostaje i otvoreno pitanje hoće li biti interesa za upis djece u jedno odjeljenje tekstilnih tehničara. Pogoni u Bileći zapošljavaju oko dvjesto pedeset tekstilaca, uglavnom onih koji su prošli prekvalifikaciju i dodatnu obuku. Odluka budućih srednjoškolaca tek slijedi.

Direktorka Trednd tex d.o.o. u Bileći Suzana Tabaković rekla je da je ovo preduzeće iskazalo zainteresovanost za četvrtim stepenom, odnosno tekstilnim tehničarima.

"Naravno da je lakše onima koji su završili tekstilnu školu, koji su imali obuku na mašinama. Njih je bolje unaprijediti za proizvodne pogone, koji idu dalje u proces proizovdnje", istakla je Tabaković.

Nepoznato je i hoće li najesen u klupe prvih razreda sjesti učenici pet ili šest odjeljenja. Iz Školskog odbora, danas bez stava.