latinica  ћирилица
14/06/2017 |  16:05 | Autor: RTRS

Grubeša: Vratiti povjerenje građana u pravosuđe

Ministar pravde BiH Јosip Grubeša izrazio je zadovoljstvo raspravama na današnjoj tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o stanju u pravosuđu, navodeći da se pokušava naći model da se vrati povjerenje građana u rad sudova i tužilaštava.
Јosip Grubeša - Foto: klix.ba
Јosip GrubešaFoto: klix.ba

Obraćajući se novinarima Grubeša je rekao da veliki broj sudija i tužilaca radi pošteno, odgovorno i profesionalno svoj posao, te da se mora naći adekvatan model i boriti se protiv manjine koja "blati profesiju".

"Od većine parlamentaraca bilo je dobrih sugestija, ali je rečeno i dosta toga lošeg što se događa u pravosuđu BiH", rekao je Grubeša.

On je naglasio da Ministarstvo pravde BiH može raditi samo na poboljšanju zakonske regulative i suzbijanju svih anomalija koje se događaju unutar pravosuđa.

Ministar pravde je dodao da je današnja rasprava održana na osnovu relevantne informacije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH.

"Podaci su takvi kakvi jesu, mi ih ne možemo frizirati i uljepšavati. Izbor sudija i tužilaca je na VSTS–u BiH i oni imaju svoja pravila, a Ministarstvo pravde se ne može miješati u njihov posao" , rekao je Grubeša.

Prema njegovim riječima, zakon o VSTS–u je u Progamu rada Ministarstva pravde BiH i planira se taj zakon staviti na dnevni red u okviru Strukturalnog dijaloga.

Grubeša je napomenuo da se radi i na finaliziranju zakona o sudovima na nivou BiH.

Ministar pravde se osvrnuo i na činjenicu da je Savjet ministara BiH juče razmatrao i usvojio izmjene i dopune Krivičnog zakona koji obuhvata i sankcionisanje negiranja genocida.

"Imali smo i to pitanje u 19 članova koje taj zakon obuhvata. Po onom kako smo glasali, taj zakon je usvojen", rekao je Grubeša.

On je rekao da Savjet ministara BiH ima običaj da na nacrtne zakona ministri daju određene sugestije i da se preslušaju stenogrami, pogotovo kad je riječ o krucijalnim zakonima poput Krivičnog zakona.

"To radimo da ne bude nikakve greške i da se uključe sve one dobronamjerne i konstruktivne sugestije koje su se čule", rekao je Grubeša.

Ministar pravde BiH je dodao da još nije pogledao stenograme, te da će ako budu prihvatljivi prijedlozi koji su se čuli na Savjetu ministara, biti uvršteni.

Izvor: SRNA