latinica  ћирилица
14/06/2017 |  18:37 ⇒ 15/06/2017 | 07:37 | Autor: RTRS

Poslanici u Parlamentu BiH pretresali stanje u pravosuđu (VIDEO)

Predstavnički dom PS BiH okončao je višečasovnu raspravu o stanju u pravosuđu u BiH, s posebnim osvrtom na koruptivna krivična djela bez konkretnog zaključka koji bi unaprijedio borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.
Predstavnički dom - Foto: RTRS
Predstavnički domFoto: RTRS

S obzirom na to da je tokom rasprave predloženo više od 80 zaključaka, rukovodstvo Doma se obavezalo da za narednu sjednicu sve predložene zaključke sublimira u jedan i stavi na glasanje.

Tematska rasprava pokazala je ogromno nezadovoljstvo poslanika stanjem u bh pravosuđu uglavnom zbog nesposobnosti da se izbore sa organizovanim kriminalom i korupcijom. U tom smislu Sud i Tužilaštvo BiH samo su donekle opravdali postojanje priznao je i resorni ministar istakavši da građani nemaju povjerenje u te institucije.

"Ovakva kaznena politika za koruptivna djela ne donosi rezultate već djeluje stimulativno na izvršioce takvih djela", ističe Јopip Grubeša, ministar pravde BiH.

Inicijator rasprave Mladen Bosić smatra da je korupcija i pravosuđe koje je štiti problem broj 1 u BiH, a ne neriješena nacionalna pitanja. Odgovornost za loše stanje u bh. pravosuđu prebacuje na VSTS, ali i na PS BiH.

"Šta je problem? Problem je što je pravosuđe zatvoren sistem bez vanjske kontrole i u takvom sistemu i našem mentalitetu on postaje kavarljiva roba", ističe Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH.



Rasprava o bh pravosuđu pretvorila se u beskorisnu pričaonicu i lične obračune između pojedinih poslanika.Sve je pažljivo pratio predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija koji je stao u odbranu svojih kolega i optužio predstavnike vlasti da se miješaju u aktuelne istrage.

SDP-ovo poslanik Denis Bećirevoić zamjerio je ministru Јosipu Grubeši što u Informaciji nije naveo da Sud i Tužilaštvo BiH imaju ustavni osnov. Što se tiče SNSD-a očekivali su da će biti pokrenuta inicijativa za ukidanje tih pravosudnih institucija a ne da se ponovo od strane poslanika SzP koriste institucije BiH za obračun sa institucijama RS.
 
"Smatramo da treba ukinuti Sud i Tužilaštvo BiH te nadležnostzi vtratiti na entitetski nivo da se VSTS, sudije i tužioci biraju na entitetskom nivou", rekao je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkomdomu PS BiH.

Poslanici SNSD-a ponovo su napustili sjednicu Doma nakon što je odbijena njihova inicijativa da se glasa o nepovjerenju Šefiku DŽaferoviću zbog njegove ratne prošlosti.

Dok su napuštaili sjednicu, DŽefrović je rekao da će zatražiti od parlamentarne komisije za kodeks da se odredi prema ponašanju SNSD-ovih poslanika.