X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
15/06/2017 |  10:58 | Izvor: RTRS

Grip u trudnoći može da dovede do pojave autizma kod djece

Trudnice sa gripom, posebno ukoliko se groznica i temperatura jave u drugom tromjesečju, pod većim su rizikom da njihova beba dobije autizam, pokazala su nova istraživanja.
Trudnoća - Foto: ilustracija
TrudnoćaFoto: ilustracija

Studija koju je objavila Škola za javno zdravlje Kolumbija Univerziteta u Njujorku obuhvatila je 95.754 djece rođene između 1999. godine i 2009. Oko 15.700 djece rodile su majke koje su tokom trudnoće imale groznicu ili temperaturu. Unutar te grupe, istraživači su otkrili da 583 djece ima neki oblik autizma.

Rizik da dijete oboli od autizma veći je za 34 odsto kod majki koje imaju temperaturu i grip. Ukoliko do toga dođe u drugom tromjesečju, rizik raste na 40 odsto.

Majke koje su pile ibuprofen za vrijeme gripa, kod njihove djece se nisu javljali simptomi bolesti. Ipak, mali broj majki je koristio ovaj lijek, pa istraživači nisu sa sigurnošću mogli da izvuku nikakve konkretne zaključke o efektu ibuprofena.

"Naredna istraživanja biće fokusirana na identifikovanje i sprečavanje gripa i infekcija i reakcija kod trudnica koje bi mogle da dovedu do pojave autizma kod djece“, rekao je autor studije Ijan Lipkin.

Povezanost gripa i autizma već je ranije zapažena, ali je ova studija opširnija od dosadašnjih istraživanja.

Izvor: B92