X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/06/2017 |  08:29 ⇒ 08:34 | Izvor: RTRS

"Džakuzi očaja"- nevjerovatno jezero ispod mora (VIDEO)

U Meksičkom zalivu, duboko ispod površine mora, krije se jedno neobično jezero. Svako ko pokuša da uđe u njega će neizmjerno patiti, kaže profesor Erik Kords sa Univerziteta Templ.
Јezero u Meksiku - Foto: Screenshot/YouTube
Јezero u MeksikuFoto: Screenshot/YouTube

Kords je jedan od naučnika koji su istraživali spomenuti bazen, koji se u naučnom časopisu Okeanografija naziva još i "džakuzijem očaja".

- Ovo jezero predstavlja jednu od najnevjerovatnijih stvari koje možemo da pronađemo u dubokom moru. Ako krenete prema dnu okeana i gledate u jezero ili rijeku koja teče, cijela scena izgleda kao da je s drugog svijeta - rekao je Kords.

Voda u ovm neobičnom morskom jezeru je oko pet puta slanija od vode koja ga okružuje. Osim toga, sadrži veliku koncentraciju metana i vodonik sulfida, koji sprečavaju njegovo meijšanje s vodom okolnog mora.

Za životinje i ljude koji uplivaju, odnosno zarone u njega, toksična koncentracija elemenata je vrlo vjerovatno smrtonosna. U takvim uslovima mogu da prežive jedino bakterijski oblici života, crvi i škampi.

Za naučnike je ovo jezero poput dječjeg igrališta, u kojem mogu da istražuju kako određeni organizmi mogu da prežive u tako ekstremnim uslovima.

Izvor: B92