latinica  ћирилица
16/06/2017 |  08:36 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

25 godina slavne Nevesinjske brigade (FOTO/VIDEO)

Nevesinje danas obilježava 25 godina od formiranja Osme hercegovačke motorizovane brigade poznatije kao Slavna nevesinjska brigada.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

Pomen poginulim borcima služen je u crkvi Svetog Vasilija, nakon čega je položeno cvijeće na spomen kosturnici. Organizovana je i javna tribina, na kojoj je govoreno o ratnom putu ove brigade.

Sin Borike Šiljegović poginuo je sa samo šesnaest godina kao pripadnik Nevesinjske brigade. Majka Borika svake godine na današnji dan dolazi u spomen kosturnicu gdje se među ostalim upisanim imenima heroja ove brigade nalazi i ime njenog sina.

Preživjeli borci poručuju da su ponosni što su imali priliku da budu dio Nevesinjske brigade i , zajedno sa onima koji su poginuli, brane svoju zemlju.

U svim bitkama koje je vodila u svojoj zoni odgovornosti Nevesinjska brigada izvojevala je pobjedu nad neprijateljem, a dvije Mitrovdanske ofanzive mogu se svrstati u red najslavnijih bitaka srpske vojske u ratovima prepunoj istoriji srpskog naroda.

Za ratne i vojničke zasluge ova brigada prva je u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem-Ordenom Nemanjića.

Opština Nevesinje dobila je Orden Republike Srpske -najveće republčičko priznanje koje se dodjeljuje za izuzetne zasluge prema državi, kao simbol junačke borbe srpskog naroda za čast, slobodu i ravnopravnost.

Nevesinjska brigada držala je borbenu liniju dugu preko 100 kilometara.

Na časnom i herojskom putu poginulo je 476 njenih pripadnika , a ranjeno više od 1200. Niko od boraca i oficira ove brigade nije optužen ni za jedan ratni zločin.