latinica  ћирилица
16/06/2017 |  12:34 ⇒ 13:29 | Autor: RTRS

U rekonstrukciju zgrade PMF Banjaluka uloženo oko milion KM (FOTO/VIDEO)

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci danas je održana svečanost povodom završetka rekonstrukcije radi poboljšanja energetske efikasnosti, a vrijednost ovog projekta je oko milion KM.
PMF - Foto: RTRS
PMFFoto: RTRS

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je nakon svečanosti da je Vlada Srpske u energetsko opremanje ovog objekta uložila 600.000 KM, a UNDP i Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Srpske 400.000 KM.

Golićeva je navela da su svi građevinski radovi urađeni u skladu sa tehničkom dokumentacijom, da je u potpunosti zamijenjena krovna konstrukcija, objekat je termički izolovan, te zamijenjena stolarija, rasvjeta i radijatorski ventili.

U rekonstrukciju zgrade PMF Banjaluka uloženo oko milion maraka (Foto> RTRS)

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH, Sezin Sinanoglu, rekla je da su rekonstrukcijom ovog objekta stvoreni mnogo bolji uslove za rad studenata, a fakultet će sada uspjeti da ušteđena sredstva za grijanje uloži u obrazovanje i prirodne nauke.Ona je istakla da ovakvi projekti stvaraju nova radna mjesta u oblasti građevinarstva, instalacija, energetske opreme, odnosno u "zelenim poslovima" koji su budućnost zemlje.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, koji je prisustvovao današnjoj svečanosti, rekao je da će realizacijom ovog projekta biti ostvarene velike uštede.

"Radimo na tome da budu zamijenjeni stolarija i krov na banjalučkom Arhitektonsko-građevinskom fakultetu, kao i na projektima da se gradi šumarski fakultet", naveo je Malešević.

Dekan banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta Goran Trbić rekao je da je realizacijom ovog projekta obezbijeđeno 50 odsto ušteda u energentima.

Svečanosti na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu, koja je počela otkrivanjem ploče na glavnom ulazu, prisustvovali su i ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, direktor Republičkog fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović, predstavnici UNDP-a BiH, profesori i studenti fakulteta.

 Izvor: SRNA/RTRS